Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

HRW žiada, aby Japonsko ukončilo sterilizáciu transrodových osôb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa zákona majú transrodové osoby, ktoré si chcú dať v oficiálnych dokumentoch zmeniť pohlavie, povinnosť podstúpiť operačný zákrok na odstránenie svojich pôvodných pohlavných orgánov.

Tokio 20. marca (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v správe zverejnenej v stredu kritizuje Japonsko a požaduje, aby zrušilo zákon, podľa ktorého musia byť transrodoví ľudia, ak si chcú dať v oficiálnych dokumentoch zmeniť pohlavie, najprv sterilizovaní. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa zákona, ktorý v Japonsku prijali v roku 2004, majú transrodové osoby, ktoré si chcú dať v oficiálnych dokumentoch zmeniť pohlavie, povinnosť podstúpiť operačný zákrok na odstránenie svojich pôvodných pohlavných orgánov.

Najvyšší japonský súd v januári zamietol odvolanie muža s transrodovou identitou, ktorý žiadal, aby bola zmena jeho pohlavia zákonne uznaná aj bez toho, aby sa musel nechať takýmto spôsobom "sterilizovať".

Nariadenie o povinnej sterilizácii je nezákonné a zastarané, tvrdí Human Rights Watch. Invazívne a nezvratné medicínske zásahy podľa HRW porušujú práva transrodových ľudí, ktorí chcú, aby bola ich rodová identita legálne uznaná.