Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

HRW: Kambodža využila krízu okolo koronavírusu na zatknutie kritikov

Kambodžskí vojac. Foto: TASR/AP

Kambodža dosiaľ potvrdila 87 prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19.

Phnom Penh 24. marca (TASR) - Vláda Kambodže využila krízu okolo šírenia koronavírusu na zatknutie 17 opozičných aktivistov a kritikov. Tvrdí to ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW), informovala v utorok agentúra Reuters.

Podľa HRW od konca januára úrady v tejto juhoázijskej krajine zatkli 17 ľudí za zdieľanie informácií o stave šírenia koronavíruse v Kambodži, vrátane štyroch členov alebo podporovateľov rozpustenej opozičnej Kambodžskej strany národnej záchrany (CNRP).

Obvinili ich z podnecovania sprisahania a zo šírenia nepravdivých informácií.

Medzi zatknutými bolo podľa HRW aj 14-ročné dievča, ktoré vyjadrilo na sociálnej sieti obavy z počtu prípadov nákazy koronavírusom vo svojej škole.

Úrady nakoniec prepustili 12 zadržaných po tom, čo podpísali vyhlásenie, že nebudú šíriť nepravdivé správy a ospravedlnia sa.

"Kambodžská vláda zneužíva šírenie koronavírusu, aby uväznila opozičných aktivistov a iných, ktorí vyslovujú obavy o šírení vírusu, a odpovedi vlády," povedal Phil Robertson z ázijskej pobočky HRW.

"Je skutočne desivé, že počas národnej krízy sa kambodžská vláda viac zaujíma o umlčanie kritikov než o realizáciu rozsiahlej verejnej informačnej kampane," dodal Robertson.

Kambodža dosiaľ potvrdila 87 prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19.