Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Hrozbou pre kresťanstvo je nerozhodnosť veriacich, tvrdí pápež

Pápež Benedikt XVI. Foto: TASR/AP

Témou podujatia, ktoré otvoril v pondelok pápež Benedikt XVI. , je Nová evanjelizácia pre odovzdanie kresťanskej viery.

Vatikán 9. októbra (TASR) - Za účasti viac ako 260 synodálnych otcov-cirkevných predstaviteľov a 140 expertov pokračuje dnes vo Vatikáne jedna z najväčších biskupských synod uplynulého polstoročia. Témou podujatia, ktoré otvoril v pondelok pápež Benedikt XVI., je Nová evanjelizácia pre odovzdanie kresťanskej viery.

Hlava katolíckej cirkvi označila pri otvorení synody za najväčšie nebezpečenstvo pre kresťanstvo nerozhodnosť veriacich. Kresťan by nemal byť v otázkach viery polovičatý, to by diskreditovalo kresťanstvo, uviedol pápež podľa agentúry APA a dodal, že viera by sa mala stať plameňom lásky.

Foto: TASR/AP
Kto je Boh? Čo má spoločné s ľudstvom? Benedikt XVI. sa v odpovedi na túto otázku dotkol, ako vyplýva z informácií Vatikánskeho rozhlasu, základného bodu synody: "Existuje, alebo neexistuje Boh za tichom celého univerza, za mrakmi dejín? Ak tento Boh existuje, pozná nás a má niečo s nami spoločné? Je tento Boh dobrý a realita dobra má alebo nemá silu vo svete? Táto otázka je v súčasnosti rovnako aktuálna, ako bola v tých časoch. Mnohí sa pýtajú: Boh je iba hypotézou, alebo nie? Je, alebo nie je skutočnosťou? Prečo nedá o sebe vedieť? ’Evanjelium? hovorí o tom, že Boh prerušil svoje mlčanie. Boh prehovoril, Boh existuje (...) Boh nás pozná, miluje a vstúpil do našich dejín. Ježiš je jeho Slovom, je to Boh s nami, Boh, ktorý nám ukazuje, že nás miluje, že s nami trpí až po smrť a vstáva z mŕtvych". Toto je odpoveď Cirkvi na veľkú otázku. Svätý Otec položil synodálnym otcom aj ďalšiu zásadnú otázku. "Boh prehovoril, prelomil veľké mlčanie a zjavil sa. Ale ako môžeme predložiť túto realitu dnešnému človeku takým spôsobom, aby sa stala spásou?" Vychádzajúc z hymnu dnešnej liturgie hodín poukázal na tri základné kroky. Prvým je modlitba, druhým "confessio", verejné vyznávanie vlastnej viery a tretím dobročinná láska.

Cirkev na Slovensku reprezentuje na synode prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ a bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský. 13. generálne zhromaždenie synody biskupov potrvá vo Vatikáne do 28. októbra.