Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Holandský kráľ sa zúčastnil na iftáre

Na archívnej snímke holandský kráľ Viliam-Alexander. Foto: TASR Pavel Neubauer

Kráľ Viliam Alexander sa pripojil k iftáru aj v roku 2019, keď navštívil komunitné centrum Mandelaplein vo štvrti Transvaal v Haagu.

Brusel 4. apríla (TASR) - Holandský kráľ Viliam Alexander navštívil v pondelok komunitné centrum v meste Rijswijk na západe krajiny a zúčastnil sa na iftáre, slávnostnej večeri počas ramadánu. V utorok to uviedla tlačová agentúra ANP a internetový denník NL Times, informuje spravodajca TASR.

Kráľ počas návštevy komunitného centra Stervoorde zdôraznil, že je dôležité spoznávať kultúru iných komunít, aby sme lepšie porozumeli všetkým, ktorí tvoria súčasť spoločnosti. Hostiteľom zhromaždenia bol starosta Rijswijku Huri Sahin pre celkovo deväťdesiat ľudí.

Kráľ sa počas večere stretol s miestnym imámom a predstaviteľmi ďalších náboženstiev. Iftár sa tradične začína konzumáciou datlí a mlieka, potom pozostávala z afganských, surinamských, tureckých, sýrskych, marockých a holandských jedál. "Porozumenie je dôležité," povedal kráľ pri jednom zo stolov, kam si prisadol a dodal, že "varenie je krásna vec, pretože spája ľudí a všetci ľudia potrebujú jesť".

Kráľ hovoril s miestnymi obyvateľmi o živote v ich štvrti a o aktivitách, ktoré sa tam organizujú. Kládol veľa otázok o dodržiavaných tradíciách, vrátane praktizovania pôstu.

Kráľ Viliam Alexander sa pripojil k iftáru aj v roku 2019, keď navštívil komunitné centrum Mandelaplein vo štvrti Transvaal v Haagu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)