Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Holandsko v roku 2019 zakáže predaj neopracovanej slonoviny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súčasná holandská legislatíva povoľuje predaj neopracovanej slonoviny za predpokladu, že sa na územie kráľovstva dostala v rokoch 1947-1990 a disponuje certifikátom EÚ o pôvode.

Amsterdam 17. decembra (TASR) - Predaj akejkoľvek neopracovanej slonoviny bude v Holandsku od marca 2019 zakázaný. Vyhlásili to v pondelok predstavitelia holandskej vlády, počas ohlasovania výsledkov rozsiahlej policajnej operácie zameranej na pašovanie ohrozených živočíšnych a rastlinných druhov. Informovala o tom agentúra AFP.

Súčasná holandská legislatíva povoľuje predaj neopracovanej slonoviny za predpokladu, že sa na územie kráľovstva dostala v rokoch 1947-1990 a disponuje certifikátom EÚ o pôvode. Táto podoba zákonu bola prijatá v roku 1989 krátko po tom, ako bol na základe Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES), zakázaný obchod so slonovinou.

Podľa holandskej ministerky pôdohospodárstva a prírody Caroly Schoutenovej je hlavnou príčinou zákazu skutočnosť, že "v prípade neopracovanej slonoviny je veľmi ťažké rozoznať starú od novej". Nová slonovina je podľa agentúry taktiež často náročne upravovaná čajovými listami tak, aby pôsobila omnoho staršie.

Podľa odhadov je kvôli slonovine každoročne nelegálne zabitých približne 20.000 slonov, čo predstavuje zabitie jedného slona každých 25 minút.