Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Haagu začne Mladičov odvolací proces v súvislosti s genocídou

Bývalý bosnianskosrbský generál Ratko Mladič, archívne foto. Foto: TASR/AP

Mladičovi bude 26. augusta umožnené vypovedať na súde v trvaní desiatich minút.

Haag 25. augusta (TASR) – Medzinárodná sudcovská porota v holandskom Haagu sa pripravuje na odvolací proces iniciovaný bývalým bosnianskosrbským vojenským veliteľom Ratkom Mladičom. Mladič sa odvolal voči svojmu doživotnému trestu za genocídu spáchanú v Srebrenici, ako aj za iné vojnové zločiny.

Správu priniesla v utorok spravodajská stanica Slobodná Európa s odvolaním sa na tlačové agentúry AFP a DPA.

Dvojdňový proces bol odložený niekoľkokrát po tom, ako tento 78-ročný bývalý generál musel podstúpiť operáciu na odstránenie nezhubného polypu na hrubom čreve a následne pre koronavírusovú pandémiu.

Mladiča, prezývaného bosniansky mäsiar, odsúdili na doživotie v roku 2017 za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti a genocídu spáchanú v 90-tych rokoch počas občianskej vojny v Bosne.

Medzi jeho zločiny patrí masaker spáchaný jeho bosnianskosrbskými jednotkami v okolí mesta Srebrenica v roku 1995. Išlo o najväčšiu masovú vraždu v Európe od druhej svetovej vojny; zavraždených bolo približne 8000 moslimských mužov a chlapcov.

Obhajoba bude najskôr hovoriť na pléne Medzinárodného zvyškového mechanizmu pre trestné tribunály, ktorý sa zaoberá prípadmi, ktoré zostali po už nefungujúcich súdoch pre bývalú Juhosláviu a Rwandu. Trestné stíhanie bude nasledovať.

Mladičovi bude 26. augusta umožnené vypovedať na súde v trvaní desiatich minút. Bezprostredne nebolo jasné, či sa na súde objaví iba prostredníctvom videolinku z väzobného zariadenia v haagskej štvrti Scheveningen, kde si odpykáva trest.