Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Mladič v záverečnom prejave nevyjadril ľútosť nad obeťami vojny

Ratko Mladič pred haagskym tribunálom, archívne foto. Foto: TASR/AP

Konania sa pre pandémiu nového koronavírusu prenášajú prostredníctvom videa.

Haag 27. augusta (TASR) – Bývalý veliteľ bosnianskosrbskej armády Ratko Mladič, odsúdený na doživotie za svoju úlohu v občianskej vojne v 90. rokoch 20. storočia, nevyjadril vo svojom prejave v závere odvolacieho pojednávania ľútosť nad obeťami vojny. Sám seba označil za obyčajného muža a vojaka z povolania, ktorý bránil svoju krajinu. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

„Celá vaša obžaloba vyznela naprázdno," povedal Mladič.

Predsedajúca sudkyňa Prisca Nyambeová zastavila Mladičov prejav po desiatich minútach, ktoré mu naň pridelili.

„Vzhľadom na povahu, rozsah a brutalitu týchto zločinov je doživotie vo väzení jediným mysliteľným trestom," uviedla na pojednávaní prokurátorka Barbara Goyová. Kým rozprávala, Mladič na znak nesúhlasu občas pokrútil hlavou.

Prokuratúra OSN vyzvala v stredu sudcov, aby pre Mladiča potvrdili doživotný väzenský trest za spáchané vojnové zločiny vrátane genocídy. Mladičovi právnici zase požadujú zbavenie viny či obnovu súdneho procesu.

Mladič velil bosnianskosrbským silám počas občianskej vojny v rokoch 1992-95. Súd ho uznal za vinného vo veci vraždy viac než 8000 moslimských mužov a chlapcov počas masakru v okolí bosnianskeho mesta Srebrenica v roku 1995. Na doživotie ho odsúdili v roku 2017 za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti a genocídu v Srebrenici spáchanú počas občianskej vojny v Bosne. Mladič sa odvolal voči verdiktu odvolal.

Pojednávanie v rámci odvolacieho procesu s ním sa konalo v utorok a stredu na súde OSN v holandskom Haagu zriadenom na odvolacie konania a riešenie zostávajúcich prípadov bývalého Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu, ktorý svoju činnosť ukončil v roku 2017. Konania sa pre pandémiu nového koronavírusu prenášajú prostredníctvom videa.

Odvolací sudcovia ešte termín vynesenia verdiktu neurčili, podľa Reuters sa tak má stať v roku 2021.