Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Kráľovský koč vystavia v Amsterdame napriek rasistickým kresbám

Ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

Medzi spornými kresbami na koči je napríklad zobrazená belošská žena, ktorá sedí na tróne, a pri jej nohách sú osoby s čiernou pleťou, ktoré jej ponúkajú dary.

Amsterdam 8. septembra (TASR) - Stodvadsaťročný zlatý konský koč patriaci holandskej monarchii bude po zrekonštruovaní od septembra 2021 vystavený v historickom múzeu mesta Amsterdam. Rozhodol o tom v utorok tamojší súd napriek kritike týkajúcej sa rasistických motívov zobrazených na koči. Informovala agentúra DPA.

Koč, ktorý kráľovská dvojica - kráľ Viliam Alexander a kráľovná Máxima - využíva zvyčajne raz ročne v septembri pri príležitosti otvorenia parlamentu, vyvolal v posledných rokoch kontroverzné reakcie. Dôvodom boli kresby na ňom, ktoré sú podľa mnohých kritikov symbolmi rasizmu a kolonializmu.

Medzi spornými kresbami je napríklad zobrazená belošská žena, ktorá sedí na tróne, a pri jej nohách sú osoby s čiernou pleťou, ktoré jej ponúkajú dary. Názov tejto kresby znie "Pocta kolóniám".

Holandský kráľ už skôr uviedol, že obrázky poukazujúce na otroctvo nebudú počas reštauračných prác z koča odstránené. "Ide o súčasť holandského kultúrneho dedičstva," povedal.

Amsterdamské múzeum oznámilo, že plánuje uskutočniť "rozmanitú výstavu o dejinách kočov", ktorá sa bude venovať aj témam rasizmu a kolonializmu.

Koč bol darom obyvateľom Amsterdamu holandskej kráľovnej Vilemíne pri príležitosti jej nástupu na trón v roku 1898.