Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Holandská polícia pokračuje vo vyšetrovaní streľby v električke

Na archívnej snímke forenzný expert zbiera stopy v električke, kde sa dnes strieľalo v Utrechte 18. marca 2019. Foto: TASR/AP

Hovorca polície J. Lanshage uviedol, že v utorok zatkli v Utrechte 40-ročného muža a prepustili iných dvoch mužov, ktorých predtým zadržali.

Haag 20. marca (TASR) - Holandská polícia a prokuratúra vypočúvajú dve podozrivé osoby s cieľom zistiť, či pondelková streľba v električke v Utrechte bola teroristickým činom. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Hovorca polície Joost Lanshage uviedol, že v utorok zatkli v Utrechte 40-ročného muža a prepustili iných dvoch mužov, ktorých predtým zadržali. Tridsaťsedemročný Gökmen Tanis, ktorý je podozrivý zo streľby, zostáva vo väzbe.

AP pripomína, že rodený Turek zastrelil v električke dvoch mužov a jednu ženu a vážne zranil troch ďalších ľudí.

Holandská prokuratúra v utorok uviedla, že povaha útoku a list nájdený v únikovom aute podozrivého páchateľa jej dávajú dôvody na to, aby uvažovala aj o terorizme ako motíve činu. Prokuratúra konštatovala, že doterajšie vyšetrovanie nepreukázalo nijaký vzťah medzi hlavným podozrivým a obeťami streľby. Dodala však, že nevylučuje ani iné prípadné motívy.

Holandské justičné orgány zverejnili na stránke www.rechtspraak.nl podrobnosti o záznamoch v registri trestov hlavného podozrivého zo streľby v Utrechte. Vyplýva z nich, že Tanis bol obvinený v roku 2017 zo znásilnenia. V tomto prípade bol vo väzení od augusta do septembra 2017 a potom znova od 4. januára tohto roka, pretože odmietal spolupracovať s úradmi pri vyšetrovaní kauzy. Prepustili ho 1. marca po prísľube, že bude spolupracovať.