Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Holandská lobistická skupina chrániaca prostitútky zbankrotovala

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Skupina s názvom De Rode Draad (Červená niť) vystupovala v mene profesionálnych prostitútok ako oficiálna organizácia pri kontaktoch s úradmi a políciou.

Amsterdam/Brusel 31. augusta (TASR) - Lobistická skupina, ktorá v Holandsku bojovala za uzákonenie prostitúcie ako spoločensky prijateľného povolania zbankrotovala, uviedla dnes holandská rozhlasová stanica BNR.

Skupina s názvom De Rode Draad (Červená niť) vo svojom úsilí o legalizáciu prostitúcie sa zároveň usilovala o odstraňovanie násilia a fenoménu vykorisťovania človeka človekom, ktoré výkon "najstaršieho remesla" sprevádzajú. Lobisti oznámili bankrot skupiny už pred niekoľkými dňami, táto skutočnosť sa však do pozornosti médií dostala až dnes.

Hovorca lobistickej skupiny Metje Blaak pre tlačovú agentúru ANP uviedol, že bankrot má na svedomí súčasná ekonomická kríza, ktorá vyústila do verejných škrtov v mnohých spoločenských oblastiach. Zásluhou krízy prestali pritekať aj dotácie od rôznych donorov

Skupina Červená niť mala piatich zamestnancov a vystupovala v mene profesionálnych prostitútok ako oficiálna organizácia pri kontaktoch s políciou a úradmi.

V Holandsku je prostitúcia legálna, pričom verejné domy a rôzne eskortné služby musia mať oficiálnu licenciu a prostitútky musia podľa platnej legislatívy odvádzať štátu daň z príjmu.

Ako však dnes uviedol spravodajský server DutchNews.nl, zdroje amsterdamskej polície tvrdia, že 50 až 90 percent prostitútok aktívnych v lokálnom sexuálnom priemysle bolo prinútených k výkonu tejto "profesie."

Viaceré organizácie bojujúce za ľudské práva obviňujú holandskú spoločnosť z "kolektívneho mlčania" ohľadom nehumánnych podmienok, ktoré existujú v holandskom sexuálnom priemysle, vrátane nútenej prostitúcie a obchodovania s bielym mäsom.