Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Hlavným veliteľom ruského námorníctva sa stal admirál Moisejev

Na archívnej snímke ponorka. Foto: TASR/AP

Moisejeva predstavili v novej funkcii na slávnostnom nástupe pri príležitosti Dňa ponoriek v prístavnom meste Kronštadt na ostrove Kotlin v Baltskom mori.

Moskva/Praha 19. marca (TASR) - Funkciou hlavného veliteľa ruského námorníctva bol dočasne poverený veliteľ Severnej flotily admirál Alexandr Moisejev. S odvolaním sa na ruské štátne tlačové agentúry o tom v utorok informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Moisejeva predstavili v novej funkcii na slávnostnom nástupe pri príležitosti Dňa ponoriek v prístavnom meste Kronštadt na ostrove Kotlin v Baltskom mori.

Ruské médiá nedávno - s odvolaním sa na vlastné zdroje - informovali, že doterajší hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Nikolaj Jevmenov bol z tejto funkcie odvolaný.

Príčina Jevmenovovho odvolania nebola zverejnená. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov túto rotáciu odmietol komentovať, pričom sa odvolal na to, že menovacie dekréty podliehajú režimu utajenia.

Jevmenov bol hlavným veliteľom ruských námorných síl od roku 2019. Jeho nástupca vo funkcii admirál Moisejev velil ruskej Čiernomorskej flotile od mája 2018 do mája 2019. Potom bol vymenovaný za veliteľa Severnej flotily.

K výmene hlavného veliteľa ruského námorníctva došlo na pozadí ťažkých strát Čiernomorskej flotily, ktorá v dôsledku útokov námorných dronov prišla o niekoľko vojnových lodí, naposledy o hliadkovaciu loď Sergej Kotov.

Podľa odhadov projektu Oryx od začiatku totálnej vojny s Ukrajinou Rusko prišlo o viac ako štvrtinu svojej Čiernomorskej flotily vrátane jej vlajkovej lode, raketového krížnika Moskva.