Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Havária lietadla v Sudáne si vyžiadala 9 obetí vrátane štyroch vojakov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Armáda uviedla, že lietadlo typu Antonov sa zrútilo krátko po štarte z letiska v meste Port Sudan.

Káhira 24. júla (TASR) - Deväť osôb prišlo v nedeľu večer o život pri havárii civilného lietadla na východe Sudánu. Medzi obeťami boli aj štyria vojaci. TASR správu prevzala za agentúry AP.

Armáda uviedla, že lietadlo typu Antonov sa zrútilo krátko po štarte z letiska v meste Port Sudan. Za príčinu označila technickú poruchu, podrobnosti však neposkytla. Dodala, že jedno dieťa nehodu prežilo.

Sudán od apríla sužuje vojenský konflikt, ktorý rozpútali dvaja znepriatelení generáli - Abdal Fattáh Burhán na čele regulárnej sudánskej armády a jeho bývalý zástupca Muhammad Hamdán Daklú, ktorý je vodcom polovojenských Síl rýchlej podpory (RSF).

Hlavné mesto Chartúm a ďalšie mestá sa zmenili na bojiská. Podľa sudánskeho ministra zdravotníctva zahynulo viac než 3000 ľudí a ďalších viac než 6000 utrpelo zranenia. Lekári a aktivisti uvádzajú, že skutočný počet obetí môže byť vyšší.

Boje medzi znepriatelenými stranami v Sudáne vyvolal dlhotrvajúci politický pat po vojenskom prevrate v roku 2021. Od vypuknutia konfliktu boli vysídlené viac než tri milióny ľudí.