Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Havária armádneho vrtuľníka: Jeden človek zahynul, desať je zranených

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Štyroch zo zranených previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti, pričom dvaja z nich sú v kritickom stave, uviedlo ministerstvo obrany.

Biškek 17. januára (TASR) - Jedna osoba zahynula a desať ďalších utrpelo zranenia pri havárii vojenského vrtuľníka, ku ktorej došlo v stredu v Kirgizsku. Nešťastie sa stalo počas cvičného letu na leteckej základni pri hlavnom meste Biškek. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"O 10.55 h miestneho času (5.55 h SEČ) sa na leteckej základni Frunze-1 zrútil vojenský vrtuľník Mi-8," uviedol vo vyhlásení letecký úrad tejto stredoázijskej krajiny.

Štyroch zo zranených previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti, pričom dvaja z nich sú v kritickom stave, uviedlo ministerstvo obrany. Na leteckých záberoch z miesta nehody vidno zničený trup vrtuľníka, natretý hnedou kamuflážou, prevrátený na zasneženom poli.

Ministerstvo obrany neskôr uviedlo, že v dôsledku incidentu pozastavilo výkon funkcie nešpecifikovanému počtu pracovníkov. "Niekoľkí predstavitelia síl protivzdušnej obrany kirgizskej armády boli dočasne zbavení funkcií, aby sa mohli objektívne vykonať vyšetrovacie úkony," uviedol rezort.

Mi-8 je vojenský vrtuľník sovietskej výroby. Kirgizsko ako postsovietsky štát je bezpečnostným spojencom Ruska a pravidelne organizuje spoločné vojenské cvičenia s Moskvou.