Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Hamas chce oslobodiť všetkých Palestínčanov väznených v Izraeli

Izraelský tank blízko izraelskej hranice s pásmom Gazy v pondelok 9. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Počas telefonátu s AP hovorca Hamasu povedal, že palestínski ozbrojenci stále pokračujú v bojoch s izraelskými silami, pričom sa im aj v pondelok ráno podarilo zajať ďalších Izraelčanov.

Gaza 9. októbra (TASR) - Palestínske militantné hnutie Hamas má v úmysle oslobodiť všetkých Palestínčanov väznených v Izraeli a ukončiť "provokácie" Izraela na západnom brehu Jordánu a v Jeruzaleme. V pondelok to pre agentúru AP uviedol hovorca Hamasu, píše TASR.

Počas telefonátu s AP hovorca Hamasu povedal, že palestínski ozbrojenci stále pokračujú v bojoch s izraelskými silami, pričom sa im aj v pondelok ráno podarilo zajať ďalších Izraelčanov. Presný počet zajatých, ktorý je podľa neho "veľké množstvo", neskôr oznámi vojenské krídlo Hamasu - Brigády Izaddína Kasáma.

"Vedieme otvorený boj zameraný na obranu nášho ľudu a mešity al-Aksá (v Jeruzaleme)," vyhlásil hovorca Abdal-Latíf Kanúa, podľa ktorého Hamasu ide aj o "oslobodenie všetkých palestínskych väzňov a ukončenie aktivít fašistickej vlády v Jeruzaleme".

Hamas spustil v sobotu ráno z pásma Gazy rozsiahle raketové útoky na Izrael, pričom militanti z tohto hnutia súčasne na mnohých miestach prenikli cez hranice. Izrael reagoval masívnymi leteckými a delostreleckými údermi na Gazu, pričom sa stále snaží vytlačiť skupiny militantov zo svojho územia.

Podľa OSN vyhnali boje z domovov už vyše 123.000 obyvateľov Gazy.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že pri izraelských leteckých a delostreleckých úderoch na pásmo Gazy, ktoré sú odvetou za masívny útok Hamasu na Izrael, zahynulo už najmenej 493 Palestínčanov a 2751 utrpelo zranenia.

Na izraelskej strane evidujú už minimálne 700 mŕtvych a takmer 2400 zranených v dôsledku útokov palestínskych militantov, tvrdia izraelské médiá.