Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Hamas používa ženy a deti ako živé štíty v protestoch v pásme Gazy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda oznámila, že incident prešetruje. Vo svojom vyhlásení však súčasne obvinila islamistické hnutie Hamas, že cynicky využíva civilné obyvateľstvo, najmä ženy a deti, ako živé štíty.

Gaza 12. decembra (TASR) - Štvorročný Palestínčan podľahol zraneniam, ktoré utrpel minulý piatok na hranici Izraela a pásma Gazy, kde došlo k potýčkam medzi izraelskými vojakmi a palestínskymi demonštrantmi. Pohreb dieťaťa sa uskutoční v stredu.

Podľa agentúry AFP o tom v stredu informovalo ministerstvo zdravotníctva pásma Gazy, ktoré nespresnilo charakter chlapcových zranení. Oficiálne nie sú známe ani okolnosti, za ktorých dieťa utrpelo zranenia.

Izraelská armáda oznámila, že incident prešetruje. Vo svojom vyhlásení však súčasne obvinila islamistické hnutie Hamas, že "cynicky využíva" civilné obyvateľstvo, najmä ženy a deti, ako živé štíty. Stavia ich do prvej línie svojich násilných nepokojov a kryje nimi svoje teroristické a podpaľačské útoky, čím podľa Izraela "dáva najavo svoje pohŕdanie ľudským životom".

Velenie izraelskej armády deklarovalo, že vzhľadom na tieto skutočnosti armáda robí všetko pre to, aby predišla ohrozeniu detí.

Agentúra AFP s odvolaním sa na chlapcovho strýka uviedla, že dieťa zasiahla črepina zo strely. Jeho otec bol tiež postrelený.

Podľa AFP nie je jasné, prečo sa štvorročné dieťa nachádzalo v pohraničnej oblasti, kde sa od konca marca tohto roku každý piatok pravidelne konajú protesty proti izraelskej okupácii. Protesty a s nimi súvisiace represie izraelskej armády si vyžiadali životy najmenej 235 Palestínčanov. Pri nepokojoch na hranici pásma Gazy a Izraela prišli o život aj dvaja Izraelčania.