Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Hackeri sa nabúrali do databázy s osobnými údajmi britských vojakov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Britské ministerstvo obrany nateraz medializované správy nekomentovalo.

Londýn 7. mája (TASR) - Databáza obsahujúca osobné údaje vojenského personálu britského ministerstva obrany bola terčom pomerne rozsiahleho hackerského útoku. V utorok o tom informovala britská televízia Sky News.

Britské ministerstvo obrany nateraz medializované správy nekomentovalo. Predpokladá sa, že sa k tomu vyjadrí minister obrany Grant Shapps, ktorý by mal v utorok vystúpiť v parlamente.

Sky News pripustila, že vláda zrejme nebude menovať krajinu zapletenú do počítačového útoku. Podľa televízie sa predpokladá, že by ňou mohla byť Čína, správa však neuvádza, z čoho vychádza tento jej predpoklad.

Podľa informácií, ktoré má k dispozícii stanica BBC, hackeri získali prístup k databáze spravovanej externým dodávateľom a archivujúcej výplatné pásky a čísla bankových účtov vojakov a niektorých veteránov britských pozemných, námorných a vzdušných síl. Ide o doklady predkladané daňovej správe.

Británia v marci obvinila hackerov blízkych čínskej vláde z útoku na britský volebný úrad a pokusu o preniknutie do e-mailových účtov britských zákonodarcov, ktorí boli kritickí voči Číne. K týmto počítačovým útokom dochádzalo v rokoch 2021 a 2022.

Čínske veľvyslanectvo v Londýne vtedy tieto útoky označilo za vymyslené.