Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Gubernátorom Prímorského kraja sa stal nezávislý kandidát O. Kožemiako

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Palkovič

Prvý pokus o zvolenie gubernátora Prímorského kraja sa konalo v septembri.

Moskva 16. decembra (TASR) - Oleg Kožemiako podľa predbežných výsledkov zvíťazil v opakovanom druhom kole volieb gubernátora Prímorského kraja na ruskom Ďalekom východe. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

Spresnila, že zo sčítania 95 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že Kožemiaka volilo 61,4 percenta voličov. Na zvolenie do funkcie už v prvom kole stačilo, aby získal nad 50 percent hlasov.

Kožemiako kandidoval ako nezávislý, ale mal podporu vlády, konštatovala rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Volebná komisia informovala, že na druhom mieste volieb gubernátora Prímorského kraja skončil kandidát Liberálnodemokratickej strany Ruska Andrej Andrejčenko, ktorý získal 25,5 percenta hlasov.

AP dodala, že premiér Dmitrij Medvedev už medzičasom zatelefonoval Kožemiakovi, aby mu zablahoželal k volebnému víťazstvu, dodala agentúra TASS.

Prvý pokus o zvolenie gubernátora Prímorského kraja sa konalo v septembri. Ústredná volebná komisia výsledky volieb zrušila po tom, ako konštatovala závažné porušenie volebného procesu, a to manipuláciou s výsledkami druhého kola volieb.

Proti sebe v ňom stáli Andrej Tarasenko, kandidát vládnej strany Jednotné Rusko, a kandidát komunistickej strany Andrej Iščenko. Kým do sčítania 98 percent hlasov vo voľbách jednoznačne viedol Iščenko, po zrátaní zvyšných dvoch percent hlasov bol za víťaza vyhlásený Tarasenko, a to o 7500 hlasov.

Tarasenko v opakovaných voľbách kandidovať odmietol a vzdal sa aj funkcie dočasného gubernátora. Kremeľ na tento post delegoval Kožemiaka, ktorý bol dovtedy gubernátorom Sachalinskej oblasti.

Iščenko v opakovaných voľbách tiež nekandidoval. Komunistická strana Ruskej federácie, za ktorú kandidoval, sa totiž rozhodla opakovanie hlasovanie bojkotovať.