Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Obamov prejav narušila aktivistka, žiadala zatvoriť Guantánamo

Väznica Guantánamo Foto: TASR/AP Photo

Väčšina z väzňov je na Guantáname zadržiavaná bez obvinenia vyše desaťročia. Asi 100 z nich drží protestnú hladovku a sú násilne vyživovaní, aby zostali nažive, napísala agentúra Reuters.

Washington 24. mája (TASR) - Demonštrantka proti Guantánamu trikrát prerušila štvrtkový prejav prezidenta Baracka Obamu o globálnej vojne proti terorizmu, ktorý mal na Univerzite národnej obrany vo Washingtone. Informovala o tom agentúra DPA.

Pacifistické hnutie Code Pink uviedlo, že išlo o jej spoluzakladateľku Medeu Benjaminovú.

Keď Obama hovoril o svojich snahách zatvoriť americké väzenie v zálive Guantánamo na Kube, "ktoré nemalo byť nikdy otvorené", Benjaminovaná naňho nakričala z davu, že to nie je problém "Kongresu, ale vás, pane... Vy môžete zatvoriť Gitmo dnes."

Obama vyvedený z konceptu ju požiadal, aby ho nechala dohovoriť a počúvala, čo chce povedať a načrtol snahy premiestniť približne polovicu zo 166 väzňov zadržiavaných na základni do iných krajín, vrátane Jemenu.

"Hlas tejto ženy pritiahol pozornosť. Nesúhlasím s väčšinou toho, čo povedala, a ona nepočúvala veľmi to, čo som povedal ja. Ale je to kľúčové téma"," priznal však.

x x x

Väčšina z väzňov je na Guantáname zadržiavaná bez obvinenia vyše desaťročia. Asi 100 z nich drží protestnú hladovku a sú násilne vyživovaní, aby zostali nažive, napísala agentúra Reuters.

Obamov prejav sledovali pozorne, pretože väzni sa o svojom osude dozvedajú z náznakov v televíznom vysielaní a novinách, citovala agentúra kapitána vojenského námorníctva Roberta Duranda, hovorcu väznice. Povedal, že približne dva tucty väzňov majú neobmedzený prístup k televízii v spoločných priestoroch a aj mnohí v samostatných celách majú povolené sledovať priame prenosy vo vyhradenom čase, vrátane programov v arabčine, Farsí, angličtine, ruštine, španielčine a ďalších jazykoch. Čítajú tiež o Guantáname v novinách, ktoré zvyčajne dorazia na základňu na východe Kuby s týždenným meškaním.

V marci jeden z generálov vojenského námorníctva povedal, že keď sa Obama nezmienil o Guantáname vo svojom inauguračnom prejave v januári ani vo svojej správe o stave únie vo februári, prispel tým k pocitu dezolátnosti väzňov, ktorý prispel k začatiu protestnej hladovky. Napísala agentúra Reuters.