Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Zahraničie

Gruzínsko schválilo kontroverzný návrh zákona o zahraničnom vplyve

Demonštranti sa zúčastňujú na opozičnom proteste proti „ruskému zákonu“ pri budove parlamentu v centre gruzínskeho mesta Tbilisi v utorok 14. mája 2024. Foto: TASR/AP

V reakcii na plány vládnej strany Gruzínsky sen presadiť kontroverzný návrh zákona sa začali už začiatkom apríla masové protivládne protesty. Tie viedli k zadržaniu niekoľkých demonštrantov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tbilisi 14. mája (TASR) - Gruzínsky parlament v utorok v treťom čítaní schváli kontroverzný návrh zákona o "zahraničnom vplyve", informovali tamojšie médiá. TASR sa odvoláva na agentúry AFP a Reuters.

Poslanci hlasovali za jeho prijatie v pomere 84 ku 30. Prezidentka Salome Zurabišviliová avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Na základe navrhovaného zákona o tzv. vonkajšom vplyve by sa musela každá nezávislá mimovládna alebo mediálna organizácia zaregistrovať ako "organizácia sledujúca záujmy cudzej mocnosti", ak na svoje financovanie získa viac než 20 percent prostriedkov zo zahraničia.

V reakcii na plány vládnej strany Gruzínsky sen presadiť kontroverzný návrh zákona sa začali už začiatkom apríla masové protivládne protesty. Tie viedli k zadržaniu niekoľkých demonštrantov. Návrh zákona kritizuje aj Európska únia, Rada Európy či OSN.

Vládnuca strana návrh obhajuje s tým, že cieľom je zvýšiť transparentnosť financovania mimovládnych organizácií. Legislatívu sa pritom snažila zaviesť už vlani, pre masové protesty ju však z rokovania parlamentu stiahla.