Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Gruzínsko obvinilo predstaviteľa Ukrajiny z plánovania prevratu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Gruzínske bezpečnostné služby uviedli, že námestník šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky a bývalý gruzínsky námestník ministra vnútra Georgij Lortkipanidze plánoval násilné zvrhnutie vlády.

Tbilisi 18. septembra (TASR) - Gruzínsko v pondelok obvinilo vysokopostaveného predstaviteľa Ukrajiny z plánovania zvrhnutia gruzínskej vlády prostredníctvom organizácie hromadných nepokojov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Gruzínske bezpečnostné služby uviedli, že námestník šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky a bývalý gruzínsky námestník ministra vnútra Georgij Lortkipanidze plánoval násilné zvrhnutie vlády. Medzi konšpirátormi boli podľa bezpečnostných služieb aj Gruzínci bojujúci proti Rusku na Ukrajine vrátane telesného strážcu uväzneného gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho.

Ukrajina Gruzínsko opakovane žiada, aby prepustilo Saakašviliho, ktorý má aj ukrajinské občianstvo a je jedným z poradcov ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, píše AFP.

Kyjev tvrdí, že gruzínske úrady na príkaz Kremľa "zabíjajú" tohto exprezidenta, ktorého zdravie je oslabené. Žiadajú jeho prevoz na liečbu do zahraničia.

Gruzínsko toto podľa jeho vyjadrení "mimoriadnu" eskaláciu v diplomatických vzťahoch odsudzuje.