Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Gruzínsko a Poľsko obnovili bilaterálnu zmluvu o bezpečnosti

V zmluve sa spomínajú spoločné vojenské cvičenia a ďalšie stretnutia slúžiace na výmenu informácií o bezpečnostnej politike.

Tbilisi 27. apríla (TASR) - Gruzínsko a Poľsko obnovili bilaterálnu zmluvu o spolupráci v oblasti bezpečnosti, ktorá berie do úvahy nové svetové a regionálne hrozby pre obe krajiny. Platnosť predošlej zmluvy medzi oboma krajinami sa skončila posledným dňom minulého roka.

Nový dokument podpísali v Tbilisi šéf gruzínskej Národnej bezpečnostnej rady Giorgi Bokeria a riaditeľ poľského Národného bezpečnostného výboru Stanislaw Koziej.

V zmluve sa spomínajú spoločné vojenské cvičenia a ďalšie stretnutia slúžiace na výmenu informácií o bezpečnostnej politike.

Poľský predstaviteľ podľa agentúry RIA Novosti po podpise zmluvy ocenil účasť Gruzínska na misiách NATO a EÚ vo viacerých častiach sveta. Okrem toho ubezpečil svojho partnera o podpore Varšavy gruzínskej snahe o začlenenie sa do NATO.

Gruzínsko rokuje o vstupe do Severoatlantickej aliancie od roku 2006, keď podpísalo zmluvu o zintenzívnení spolupráce.

Na summite NATO v Bukurešti v roku 2008 dostalo Gruzínsko spolu s Ukrajinou zelenú na budúci vstup do organizácie pod podmienkou, že obe krajiny uskutočnia politické a vojenské reformy.

Rusko, ktoré v auguste 2008 zviedlo s Gruzínskom krátku vojnu o separatistické Južné Osetsko, odmieta vstup Gruzínska do NATO z dôvodu obáv o posilnenie vojenského potenciálu postsovietskej republiky, ako aj z rozširovania NATO smerom k ruským hraniciam.