Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Presný počet obetí z vyhorenej budovy v Londýne je stále otázny

Dym stúpa z horiacej 27-poschodovej výškovej obytnej budovy Grenfell Tower vo štvrti Kensington v západnej časti britskej metropoly Londýn 14. júna 2017. Foto: TASR/AP

Polícia uviedla, že eviduje 80 osôb, ktoré pri požiari zahynuli alebo sú nezvestné a predpokladá sa, že neprežili. Formálne identifikovaných je však zatiaľ iba 21 obetí.

Londýn 5. júla (TASR) - Z londýnskej budovy Grenfell Tower, ktorú v polovici júna zničil rozsiahly požiar, už vyniesli všetky "viditeľné" ľudské pozostatky, vzhľadom na rozsah poškodenia vnútorných priestorov však potrvá ešte mesiace, kým bude známy konečný počet obetí na životoch. Oznámila to dnes polícia v britskej metropole.

Podľa vyjadrenia policajného veliteľa Stuarta Cundyho nasadené zložky vynášali z vyhorenej budovy ľudské pozostatky celkove 87-krát, čo však nemusí znamenať, že tieto pozostatky patria 87 rôznym osobám. Policajti a forenzní antropológovia budú teraz pokračovať v práci prehľadávaním približne 15 ton trosiek rozptýlených na 24 poschodiach, čo potrvá "mnoho mesiacov".

"Kým formálna identifikácia nebude zavŕšená tak, aby vyhovela požiadavkám koronera, nemôžem povedať, koľko ľudí bolo doteraz vynesených," vyhlásil Cundy z londýnskej Metropolitnej polície.

Polícia uviedla, že eviduje 80 osôb, ktoré pri požiari zahynuli alebo sú nezvestné a predpokladá sa, že neprežili. Formálne identifikovaných je však zatiaľ iba 21 obetí. Predpokladá sa, v 23 z celkove 129 bytov, ktoré sa v budove nachádzali, nikto z prítomných neprežil.

Britská vláda medzitým oznámila, že na vzhľadom na ostrú kritiku, ktorej terčom sa stala v súvislosti s požiarom miestna samospráva, budú na jej činnosť dohliadať nezávislí experti. Okrem pomalej reakcie na júnovú katastrofu samospráve vyčítajú aj údajné šetrenie počas predošlej rekonštrukcie Grenfell Tower, pri ktorej bol použitý na vonkajšom plášti horľavý materiál.