Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Grécki zdravotníci štrajkujú; zastavili chod štátnych nemocníc

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Zamestnancov hnevajú plány vlády prepracovať systém zdravotnej starostlivosti, čo znamená aj prepúšťanie alebo prerozdeľovanie pracovníkov.

Atény 29. novembra (TASR) - Grécke štátne nemocnice fungujú dnes len s núdzovým personálom, keďže lekári, zdravotné sestry a administratívni pracovníci vyhlásili 24-hodinový štrajk na protest proti ďalším škrtom a obmedzeniam. Informovala o tom agentúra DPA.

Niekoľko stoviek protestujúcich sa zhromaždilo pred budovou ministerstva zdravotníctva v centre metropoly Atény a nieslo transparenty s nápisom "Dajte ruky preč od systému zdravotníckej starostlivosti - nesmie sa pokladať za luxus".

Zamestnancov hnevajú plány vlády prepracovať systém zdravotnej starostlivosti, čo znamená aj prepúšťanie alebo prerozdeľovanie pracovníkov. Tieto plány sú súčasťou rozsiahlych úsporných reforiem zameraných na zníženie gréckeho rozpočtového schodku.

Vysoko zadlžené Grécko uplatňuje nepopulárne úsporné opatrenia, ktoré už od roku 2010 požadujú Európska únia a Medzinárodný menový fond (MMF) výmenou za záchrannú pôžičku.