Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Grécka vláda chce udržať vysoké výdavky na obranu, kúpiť lietadlá F-35

Na archívnej snímke grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Foto: TASR/AP

Mitsotakis uviedol, že vysoké výdavky na obranu budú pokračovať napriek vítanému zlepšeniu vzťahov s Tureckom.

Atény 7. júla (TASR) – Grécka konzervatívna vláda chce vo svojom druhom funkčnom období pokračovať v programe modernizácie obrany za miliardy eur. Prisľúbila to vo štvrtok večer s tým, že za päť rokov chce zaobstarať stíhačky F-35. TASR správu prevzala od agentúry AP.

"Našou prioritou je ochrana krajiny," povedal premiér Kyriakos Mitsotakis poslancom v úvode debaty o schvaľovaní novej vlády, ktorú vytvoril po júnovom volebnom víťazstve svojej strany Nová demokracia.

Atény kupujú 24 francúzskych stíhačiek Rafale a modernizujú 58 stíhačiek F-16 zo svojej starnúcej letky. Chcú k nim pridať 20 lietadiel F-35 s opciou na kúpu dalších 28 kusov v neskoršom termíne. Tieto žiadosti ešte potrebujú definitívny súhlas USA.

Grécko má dlhodobé spory so susedom a spojencom z NATO Tureckom. Svoju armádu modernizuje po tom, ako sa v roku 2018 dostalo zo závažnej finančnej krízy. V súčasnosti má najvyšší obranný rozpočet v Severoatlantickej aliancii v porovnaní s veľkosťou svojej ekonomiky, keď v roku 2022 vynaložilo na obranu 3,54 percenta hrubého domáceho produktu, vyplýva z marcovej výročnej správy NATO.

Mitsotakis uviedol, že vysoké výdavky na obranu budú pokračovať napriek vítanému zlepšeniu vzťahov s Tureckom. S tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom sa stretne budúci týždeň na summite NATO v Litve.

Grécky parlament bude hlasovať o dôvere novej Mitsotakisovej vláde po trojdňovej debate v sobotu.