Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Genetický objav môže zlepšiť liečbu spinálnej muskulárnej atrofie

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

SMA je vzácna genetická porucha, ktorá v najvážnejšej forme spôsobuje úplné ochrnutie, prípadne predčasnú smrť detí.

Rím 23. novembra (TASR) – Gén spôsobujúci spinálnu muskulárnu atrofiu (SMA) zanecháva stopy aj v pečeni a mozgu. Toto zistenie prináša možnosť zlepšenia a personalizácie existujúcej liečby. TASR správu prebrala od agentúry ANSA.

SMA je vzácna genetická porucha, ktorá v najvážnejšej forme spôsobuje úplné ochrnutie, prípadne predčasnú smrť detí. Výskumníci zistili, že gén spôsobujúci SMA ovplyvňuje metabolizmus aminokyselín v mozgu a pečeni už od prvých dní po narodení. Ovplyvňuje aj tvorbu enzýmov umožňujúcich syntézu neurotransmiterov, teda molekúl pomáhajúcich pri komunikácii medzi nervovými bunkami.

"Ide o dôležitý výsledok, ktorý naznačuje možnosť určenia nových biomarkerov na predvídanie nástupu choroby," uvádza Alessandro Usiello, autor projektu a profesor klinickej biochémie na Vanvitellovej univerzite v Neapole.

Štúdia na 33 pediatrických pacientoch a zvieracích modeloch trvala štyri roky. Podieľali sa na nej špičkové talianske biotechnologické spoločnosti a univerzity spolu s vatikánskou nemocnicou Bambino Gesu v Ríme. Výsledky zverejnil odborný žurnál Communication Biology.