Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Generál z éry diktátora Suharta zvíťazil v prezidentských voľbách

Indonézsky minister obrany Prabowo Subianto zdvíha ruku po jeho zvolení za prezidenta v Jakarte 20. marca 2024. Foto: TASR/AP

Kritici tiež obviňujú prezidenta, ľudovo známeho pod menom Jokowi, z potláčania odporcov a slobody prejavu.

Jakarta 20. marca (TASR) - Bývalý indonézsky generál Prabowo Subianto, ktorý podľa jeho odporcov porušoval ľudské práva, zvíťazil v indonézskych prezidentských voľbách. Ukázali to v stredu zverejnené oficiálne výsledky. TASR prevzala informácie z agentúry DPA.

Víťaz dostal vo voľbách 14. februára 96,2 milióna hlasov, čiže 58,61 percenta. Bývalý guvernér hlavného mesta Jakarta Anies Baswedan získal 24,9 percenta hlasov a Ganjar Pranow si zaistil 16,5 percenta.

Prabowo, súčasný minister obrany a niekdajší zať zosnulého diktátora Suharta, sľúbil, že posilní ekonomiku krajiny a armádu. Mimovládne organizácie o ňom tvrdia, že na konci vlády vodcu Suharta v 90. rokoch nariadil únosy demokratických aktivistov. Subianto tieto obvinenia poprel.

Dni po voľbách boli poznačené protestmi menšieho rozsahu v Jakarte, kde padli obvinenia z volebných podvodov a protekcionárstva. Napriek nepokojom nebolo hlásené žiadne násilie.

Do ulíc boli teraz vyslané tisíce policajtov, ktorí majú udržiavať poriadok, pretože sa očakávajú väčšie demonštrácie.

Voľby niektorí kritizovali ako zhoršenie demokratických noriem, pričom padli aj obvinenia z rodinkárstva (nepotizmu) - ústavný súd totiž vydal sporné rozhodnutie, ktoré umožnilo synovi úradujúceho prezidenta Joka Widoda, Gibranovi Rakabumingovi Rakovi, kandidovať ako viceprezident Prabowa.

Kritici tiež obviňujú prezidenta, ľudovo známeho pod menom Jokowi, z potláčania odporcov a slobody prejavu. Prezident nemohol znova kandidovať pre obmedzenia vo funkčných obdobiach.

Dve organizácie na ochranu práv označili tieto voľby za najhoršie od prechodu Indonézie na demokraciu - citovali napríklad financovanie kampane a volebné podvody.

Anies aj Ganjar oznámili, že výsledky napadnú. Očakáva sa, že podajú na ústavnom súde sťažnosť na rozsiahle podvody a kupovanie hlasov.