Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Politik Geert Wilders je vinný z diskriminácie, trestu sa však vyhol

Na archívnej snímke Geert Wilders. Foto: TASR/AP

Protiislamská Strana za slobodu (PVV), ktorej Wilders predsedá, je druhou najväčšou v holandskom parlamente.

Haag 4. septembra (TASR) - Holandský odvolací súd v piatok potvrdil odsúdenie pravicového politika Geerta Wildersa za urážanie a diskrimináciu Maročanov, avšak neuložil mu žiaden trest a taktiež zrušil ďalšie obvinenie z podnecovania diskriminácie. Informovala o tom agentúra AFP.

Wilders sa na politickom zhromaždení v roku 2014 pýtal obecenstva, či chce v krajine "menej alebo viac Maročanov", na čo mu publikum odpovedalo skandovaním "Menej! Menej!"

"Súd považuje za preukázané, že pán Wilders je vinný z urážania etnickej skupiny dňa 19. marca 2014. Súd mu za to neuloží žiaden trest," uviedol sudca J. M. Reinking.

Wildersa už v roku 2016 odsúdili za urážanie etnickej skupiny aj za podnecovanie diskriminácie. Proti piatkovému rozsudku sa plánuje odvolať.

Protiislamská Strana za slobodu (PVV), ktorej Wilders predsedá, je druhou najväčšou v holandskom parlamente. Prvenstvo patrí Ľudovej strane za slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho, pričom krajinu čakajú budúci rok parlamentné voľby.

Wilders pred verdiktom na sociálnej sieti Twitter napísal, že rozhodnutie odhalí, či sa Holandsko "stalo skorumpovanou banánovou republikou, kde odsúdia opozičného lídra v politickom procese".