Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Gaza: Počet obetí vojny podľa palestínskych zdrojov presiahol 20.000

Izraelské jednotky kráčajú v pásme Gazy čo je viditeľné z juhu Izraela 21. decembra 2023. Izraelská armáda bojuje s palestínskymi militantmi hnutia Hamas v pásme Gazy po útokoch Hamasu na Izrael 7. októbra. Foto: TASR/AP

Uviedli vo štvrtok predstavitelia palestínskeho rezortu zdravotníctva v Pásme Gazy.

Rafah/Gaza 22. decembra (TASR) - Počet palestínskych obetí, ktoré prišli o život počas vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, presiahol 20.000, uviedli predstavitelia palestínskeho rezortu zdravotníctva v Pásme Gazy. TASR informuje podľa piatkovej správy agentúry AP.

Nový počet obetí predstavuje takmer jedno percento predvojnovej populácie tejto pobrežnej palestínskej enklávy. Vojna medzi Izraelom a Hamasom, ktorá vypukla po bezprecedentnom útoku palestínskych militantov na juh Izraela, trvá už viac než desať týždňov a jej výsledkom je aj vyše 80 percent vysídlených obyvateľov.

Ministerstvo zdravotníctva v Gaze v piatok uviedlo, že zdokumentovalo dovedna 20.057 úmrtí. Agentúra AP pripomína, že ministerstvo nerozlišuje medzi úmrtiami bojovníkov a civilistov. Už predtým však uviedlo, že zhruba dve tretiny mŕtvych tvoria ženy alebo deti.

Palestínski militanti na izraelskom území zabili 7. októbra približne 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a ďalších zhruba 240 zavliekli do Pásma Gazy.

Izrael tvrdí, že počas vojenskej ofenzívy v Pásme Gazy, ktorou na tento útok reagoval, zabil približne 7000 členov hnutia Hamas, dôkazy k týmto tvrdeniam však doposiaľ nepredložil, píše AP.