Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Minister Gabriel: Nemecko Erdoganovu žiadosť o vystúpenie zamietne

Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Erdogan už o možnosť vystúpiť s prejavom pred svojimi krajanmi Nemecko oficiálne požiadal. Nemecko a ďalšie európske krajiny sú však pri povoľovaní takýchto návštev opatrné.

Berlín 29. júna (TASR) - Berlín zamietne žiadosť tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý žiadal o možnosť vystúpiť na budúci týždeň s prejavom pred svojimi krajanmi žijúcimi v Nemecku. Chcel tak urobiť pri príležitosti summitu G20, ktorý sa bude konať na budúci týždeň v Hamburgu.

Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie nemeckého ministra zahraničných vecí Sigmara Gabriela.

Erdogan už o možnosť vystúpiť s prejavom pred svojimi krajanmi Nemecko oficiálne požiadal. Nemecko a ďalšie európske krajiny sú však pri povoľovaní takýchto návštev opatrné.

Nemecko tento rok zakázalo už niekoľko podujatí tureckých predstaviteľov, ktorí chceli prehovoriť ku krajanom pred referendom o ústavných zmenách v Turecku. Erdogan následne označil európskych lídrov okrem iného za nacistov.

Turecký prezident sa momentálne snaží o vypísanie referenda o opätovnom zavedení trestu smrti v Turecku. Európska únia reagovala vyhlásením, že takýto krok by znemožnil snahu Turecka o vstup do Únie. Vláda v Berlíne vyhlásila, že na nemeckej pôde nedovolí Turkom hlasovať v tomto referende.

Sigmar Gabriel kritizoval v Rusku sankčnú politiku USA voči Moskve



Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel dnes ostro kritizoval sankčnú politiku Spojených štátov voči Rusku, ktorá sa podľa neho môže dotknúť aj nemeckých podnikov. Informovala o tom agentúra DPA.

Gabriel to povedal na návšteve Krasnodaru, kde v rámci Nemecko-ruského fóra rokoval s ruským kolegom Sergejom Lavrovom.

Sankčný zákon voči Moskve, ovplyvňujúci tiež nemecké podniky, ktorý nedávno veľkou väčšinou odhlasoval americký Senát, je podľa Gabriela "absolútne neprijateľný". Sankcie ohrozujú aj nemecké firmy spolupracujúce s ruským Gazpromom na výstavbe plynovodu Nordstream-2.

V otázke sýrskeho konfliktu však Gabriel vidí naopak vo vzťahoch USA-Rusko zblíženie. Po rozhovore s Lavrovom hovoril o "zmene postoja na oboch stranách" a o naliehavosti politického riešenia tohto sporu.

Gabriel sa dnes popoludní presunul z Krasnodaru do Moskvy, kde má na programe schôdzku s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

V ostatných štyroch mesiacoch vycestoval Gabriel do Ruska už tretíkrát. Upozornila agentúra DPA s tým, že tak často Gabriel od svojho nástupu do úradu necestoval ani za svojimi kľúčovými spojencami NATO do Paríža a Londýna.