Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Francúzsky prokurátor: Po útoku na škole je zadržaných niekoľko ľudí

Forenzní expaerti pracujú preed budovou strednej školy v severofrancúzskom meste Arras 13. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Po útoku zomrel učiteľ a tri osoby sú zranené,

Arras 13. októbra (TASR) - Francúzsky prokurátor pre boj proti terorizmu Jean-Francois Ricard v piatok oznámil, že po útoku nožom na strednej škole v meste Arras zadržali niekoľko ľudí. Po útoku zomrel učiteľ a tri osoby sú zranené, TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

Prokurátor Ricard povedal, že zranenými sú školský ochrankár, ďalší učiteľ a upratovačka. "Niekoľko osôb sa nachádza vo väzbe" spolu s hlavným podozrivým, ale ďalšie podrobnosti neposkytol.

Útočníka identifikoval ako Mohammeda M., ktorý sa narodil v Rusku v roku 2003. Prokurátor uviedol, že útočníka monitorovali pre jeho radikalizmus.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin pre televíziu TF1 večer povedal, že muža vypočúvali deň pred útokom pre podozrenie z islamského radikalizmu. Nemal žiadnu zbraň a ani nezistili žiadnu hrozbu či náznak, že pripravuje útok. Pred vypočúvaním niekoľko dní odpočúvali jeho telefón.

"Boli to preteky s časom. Ale nezistili žiadnu hrozbu, žiadnu zbraň, žiadny náznak. Urobili sme si prácu seriózne," dodal minister. Podľa Darmanina je "možný súvis tohto incidentu s najnovšími udalosťami na Blízkom východe".

Podozrivého páchateľa čečenského pôvodu sledovali francúzske bezpečnostné sily od leta. Učiteľa dobodal na smrť vo svojej bývalej strednej škole v meste Arras na severovýchode Francúzska.

Prezident Emmanuel Macron po útoku oznámil, že polícia prekazila útok na inom mieste vo Francúzsku. Macron školu v Arrase po nešťastí aj osobne navštívil. "Túto školu zasiahlo barbarstvo islamistického terorizmu," vyhlásil Macron s tým, že zosnulý učiteľ pravdepodobne zachránil mnoho životov, keď sa snažil útočníkovi čeliť.

Francúzsko v piatok po zabití učiteľa na škole zvýšilo stupeň pohotovosti, uviedol úrad premiérky Élisabeth Bornovej pre agentúru AFP. Vláda ho zvýšila po zasadnutí bezpečnostného kabinetu, na ktorom sa zúčastnil aj prezident Macron.