Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Francúzsko potvrdilo, že sa v čase útoku podieľalo na obrane Izraela

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin medzitým separátne požiadal miestne úrady o nasadenie policajných hliadok pri synagógach a náboženských školách.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž 14. apríla (TASR) - Francúzsko v nedeľu potvrdilo, že bolo zapojené do obrany vzdušného priestoru Izraela v čase, keď na túto krajinu v noci na nedeľu zaútočil Irán viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami. TASR informuje podľa spravodajskej stanice Sky News.

"Prevzali sme svoju zodpovednosť," uviedol francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné pre tamojší televízny kanál France 2 s tým, že Francúzsko sa v tejto súvislosti podieľalo na misii protivzdušnej obrany. Ďalšie podrobnosti nespresnil.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari predtým informoval, že Francúzsko bolo medzi krajinami zapojenými v obrane voči iránskemu útoku, avšak nebolo bezprostredne jasné, v akom rozsahu.

Hagari v tejto súvislosti ocenil, že Izrael sa mohol spoľahnúť na "koalíciu zahraničných spojencov" vedenú Spojenými štátmi, Britániou, Francúzskom a ďalšími krajinami.

Séjourné zároveň podľa agentúry AFP uviedol, že Francúzsko si v súvislosti s útokom na Izrael v pondelok predvolá iránskeho veľvyslanca, pričom avizoval tvrdý prístup.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin medzitým separátne požiadal miestne úrady o nasadenie policajných hliadok pri synagógach a náboženských školách v čase významného židovského sviatku Pesach od 22. do 30. apríla.

Prefektov požiadal, aby od pondelka zabezpečili "statickú a viditeľnú" prítomnosť polície pri miestach konania bohoslužieb a pri "najcitlivejších a najsymbolickejších" budovách, ako aj pri náboženských školách v čase príchodu a odchodu žiakov. V oficiálnej žiadosti sa uvádza "veľmi vysoká úroveň teroristickej hrozby" a "vysoká úroveň antisemitských činov", ako aj útoky na Izrael, dodáva AFP.