Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzsko poskytlo policajnú ochranu manželke exriaditeľa Interpolu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Meng Chung-wej sa funkcie prezidenta Interpolu, ktorú zastával ako vôbec prvý Číňan, ujal v novembri 2016.

Lyon 10. októbra (TASR) - Manželka bývalého prezidenta Interpolu Meng Chung-Weja, ktorého zrejme zadržiavajú v Číne, uviedla, že dostala výhražný telefonát od muža hovoriaceho po čínsky. Francúzske úrady jej preto poskytli policajnú ochranu, informovala v utorok agentúra AP.

Meng Chung-Wej koncom septembra odcestoval z Francúzska, kde sídli Interpol, do Číny. Jeho príbuzní odvtedy nemali o ňom žiadne správy. V nedeľu 7. októbra Interpol dostal jeho okamžitú rezignáciu na post prezidenta.

V pondelok čínske úrady oznámili, že Meng Chung-Weja vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov a ďalších bližšie nešpecifikovaných porušení zákona. Neuviedli, kde sa Meng nachádza, ani či došlo k jeho zadržaniu.

Manželka Meng Chung-Weja Grace poskytla vo francúzskom Lyone interview agentúre AP, v ktorom uviedla, že skutočnosť, že sa rozhodla verejne prehovoriť o manželovom zmiznutí, ju vystavuje "veľkému nebezpečenstvu". Napriek tomu je však odhodlaná dopátrať sa k informáciám o tom, čo sa stalo s jej mužom.

Grace Meng tiež odmietla obvinenia z úplatkárstva voči svojmu manželovi. Podľa nej ide len o zámienku na jeho dlhodobé zadržiavanie. V tejto súvislosti vyjadrila ochotu zverejniť údaje o rodinných bankových účtoch.

Výhražný telefonát od neznámeho muža hovoriaceho po čínsky dostala už po tom, čo stratila kontakt s manželom počas jeho návštevy Číny. Telefonujúci muž Grace pohrozil, že by ju mohli vyhľadať agenti. Podľa niektorých indícií mohlo ísť o pracovníka čínskeho bezpečnostného aparátu.

Meng Chung-wej sa funkcie prezidenta Interpolu, ktorú zastával ako vôbec prvý Číňan, ujal v novembri 2016. V Číne zároveň zastával funkciu námestníka čínskeho ministra verejnej bezpečnosti. V posledných rokoch žil vo francúzskom Lyone, kde sídli Interpol, spoločne s manželkou a dvoma deťmi.

Čínsky prezident Si Ťin-pching začal v roku 2012 v krajine rozsiahlu protikorupčnú kampaň, ktorá postihla aj množstvo vysokopostavených predstaviteľov. Podľa kritikov si však prezident pod rúškom boja proti korupcii upevňuje osobné postavenie a zbavuje sa potenciálnych mocenských konkurentov. Aktivisti tiež poukazujú na nedostatok transparentnosti a utajovanie konkrétnych informácií o prípadoch potrestaných činiteľov.