Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Po vyhrážkach evakuovali francúzsku atrakciu Mont Saint-Michel

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Mont-Saint-Michel je žulový, 80 metrov vysoký prílivový ostrov ležiaci v severozápadnom Francúzsku v rovnomennom zálive na pobreží Normandie.

Rennes 22. apríla (TASR) - Francúzska polícia v nedeľu dopoludnia preventívne evakuovala svetoznámu turistickú atrakciu Mont Saint-Michel (Hora sv. Michala). Urobila tak po tom, čo na tento malý žulový ostrov prišiel muž a mal sa vyhrážať "zabitím policajtov", informoval denník Ouest-France. Dodal, že muž ostrov opustil ešte pred príchodom polície.

"Osoba vstúpila na Mont-Saint-Michel a pred jednou kaviarňou sa pomerne konkrétne vyhrážala polícii," citovala rozhlasová stanica France Info s vyhlásenia žandarmérie.

"Z bezpečnostných dôvodov a pre vylúčenie akýchkoľvek pochybností, čo ten človek zamýšľal, som sa rozhodol ostrov evakuovať," povedal okresný prefekt Jean-Marc Sabathe.

Predstaviteľ spoločnosti prevádzkujúcej kyvadlovú dopravu na ostrov pre agentúru AP potvrdil evakuáciu veľkého počtu turistov. Nad oblasťou krúžil aj policajný vrtuľník, ale situácia bola pokojná.

Pátranie po mužovi, ktorý sa na ostrov doviezol v kyvadlovom autobuse, stále prebieha.

Mont-Saint-Michel je žulový, 80 metrov vysoký prílivový ostrov ležiaci v severozápadnom Francúzsku v rovnomennom zálive na pobreží Normandie. Nachádzajú sa tu početné historické pamiatky, ako kláštorný kostol z 11. – 16. storočia, gotické kláštorné budovy a opevnenia z 13. – 15. storočia. Ostrov, záliv a kláštor sú od roku 1979 zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

V okolí sa dajú pozorovať impozantné prírodné divadlo, keď rozdiel výšky morskej hladiny pri prílive a odlive býva približne 15 metrov, čo je najviac v Európe. Hora sv. Michala je tak buď obklopená tekutými pieskami, alebo morom. Pri odlive sa morské dno obnaží až do vzdialenosti 10-15 kilometrov od pobrežia.