Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

TERORISTICKÝ ÚTOK VO FRANCÚZSKU: Podozrivým je Redouane Lakdim

Na snímke sú príslušníci špeciálnych francúzskych policajných jednotiek pri supermarkete v juhofrancúzskom meste Trebes 23. marca 2018. Ozbrojený muž zadržiava neznámy počet rukojemníkov. Podľa vyjadrenia polície dvaja ľudia sú mŕtvi a neznámy počet ľudí ja zranených. Predpokladaný páchateľ sa prihlásil k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Foto: TASR/AP

Francúzske ministerstvo vnútra opísalo podozrivého zo streľby v supermarkete a zo zajatia rukojemníkov ako 26-ročného drobného delikventa, ktorého úrady pokladali za zradikalizovaného.

Paríž 23. marca (TASR) - Traja ľudia prišli v piatok o život na juhozápade Francúzska, keď muž ozbrojený strelnou zbraňou prepadol a uniesol auto, spustil paľbu na policajtov a potom zadržiaval rukojemníkov v supermarkete, pričom kričal arabskú frázu "Alláhu akbar" (Boh je najväčší).

Polícia neskôr do supermarketu v malom meste Trebes vtrhla a ako na Twitteri následne napísal francúzsky minister vnútra Gérard Collomb, policajti útočníka zastrelili. Informácie priniesli tlačové agentúry Reuters a AP.



Francúzske ministerstvo vnútra opísalo podozrivého zo streľby v supermarkete a zo zajatia rukojemníkov ako 26-ročného drobného delikventa, ktorého úrady pokladali za zradikalizovaného a polícia ho sledovala. Minister vnútra Collomb ho identifikoval ako Redouana Lakdima a dodal, že zabil troch ľudí.

Predstaviteľ policajných odborov Yves Lefebvre takisto oznámil, že útočník ešte pred rukojemníckou drámou v supermarkete v Trebes zabil jednu osobu výstrelom do hlavy aj v neďalekom historickom meste Carcassonne. Obe lokality sú od seba vzdialené osem kilometrov.

Podľa predpokladu vyšetrovateľov podozrivý uniesol auto, keď odchádzal z Carcassonne a jedna osoba spomedzi ľudí v unesenom aute bola usmrtená. Podľa ministra Collomba Lakdim následne strieľal na skupinu policajtov a potom sa ukryl v supermarkete, kde zabil ďalších dvoch ľudí.

Minister dodal, že Lakdim konal sám. Collomb takisto ocenil hrdinstvo policajta, ktorý sa dobrovoľne vymenil za jedného z rukojemníkov zadržiavaných v supermarkete a utrpel vážne zranenia. Tomuto policajtovi sa v prítomnosti ozbrojeného muža podarilo ponechať si zapnutý mobilný telefón a celé hodiny udržiaval kontakt s kolegami mimo supermarketu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil v Bruseli na summite Európskej únie celý prípad za teroristický útok.

Zo zatiaľ oficiálne nepotvrdených správ vyplýva, že podozrivý muž sa prihlásil k extrémistickej organizácii Islamský štát a žiadal prepustenie Salaha Abdeslama, jediného preživšieho príslušníka teroristických kománd, ktoré v novembri roku 2015 útočili v Paríži a na predmestí Saint-Denis; zahynulo vtedy 130 ľudí.

Islamský štát sa prihlásil k zodpovednosti za útoky vo Francúzsku



Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k zodpovednosti za strelecké útoky a rukojemnícku drámu na juhu Francúzska. Vyhlásila, že tieto útoky podnikol jeden z jej "vojakov".

Tlačová agentúra Amák napojená na extrémistov citovala ich predstaviteľa, podľa ktorého podnikol útoky "vojak Islamského štátu", lebo zareagoval na výzvy "cieliť na krajiny koalície".

Týmto označením mal na mysli koalíciu vedenú Spojenými štátmi, ktorá od roku 2014 uskutočňuje nálety proti IS v Sýrii a Iraku. Francúzsko je súčasťou tejto koalície, pripomenula tlačová agentúra AP.

Zadržiavateľ rukojemníkov v Trebes bol podľa svedka veľmi rozrušený



Zákazník v supermarkete v meste Trebes na juhu Francúzska, kam v piatok vtrhol ozbrojený útočník, ho opísal ako "veľmi rozrušeného, vynervovaného muža, ktorý niekoľkokrát zakričal 'Alláhu akbar!' (Boh je najväčší)".

Christian Guibbert novinárom povedal: "Počuli sme výbuch, vlastne niekoľko výbuchov. Tak som sa išiel pozrieť, čo sa stalo, a videl som muža ležiaceho na dlážke a ďalšieho človeka, veľmi rozrušeného, ktorý držal v jednej ruke strelnú zbraň a v druhej nôž."

Guibbert uviedol, že sa šli s manželkou, švagrinou a ďalšími zákazníkmi skryť do chladničky v mäsiarstve. Potom sa Guibbert vrátil do hlavnej miestnosti supermarketu a kráčal smerom k útočníkovi, pričom telefonoval polícii a opisoval jej situáciu.

Zákazník dodal, že útočníkovi, ktorý sa k nemu "hnal", ušiel núdzovým východom supermarketu, keď práve dorazili elitné policajné zložky a mali vtrhnúť do budovy.






.


.

Macron: Útoky na juhu Francúzska si vyžiadali tri obete a 16 zranených


Teroristické útoky, ktoré sa v piatok odohrali v departmáne Aude na juhu Francúzska, si vyžiadali tri obete na životoch a 16 zranených.

Po zasadnutí krízového štábu, ktoré sa konalo na ministerstve vnútra v Paríži, to podvečer uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron. Dodal, že stav dvoch zranených ľudí je vážny.

Macron súčasne informoval aj o zásahu elitných jednotiek, ktoré zneškodnením útočníka zadržiavajúceho v supermarkete v meste Trebes niekoľko osôb ukončili rukojemnícku drámu.

Macron dodal, že operácia protiteroristického komanda francúzskej žandarmérie (GIGN) sa uskutočnila, lebo "nebolo iné riešenie". Prezident súčasne ocenil odhodlanie, profesionalitu a odvahu zasahujúcich policajtov.

Osobitne vzdal Macron hold podplukovníkovi žandarmérie, ktorý sa vymenil za jedného z rukojemníkov. Tento policajt utrpel veľmi vážne zranenia, zachránil životy a teraz "bojuje o ten svoj".

Macron spresnil, že úlohou vyšetrovateľov bude zistiť, ako a kedy sa páchateľ, identifikovaný ako Radouane Lakdim, zradikalizoval. Polícia musí zistiť aj to, ako sa dostal k strelnej zbrani, ktorú použil pri streľbe v meste Trebes a predtým v Carcassonne, kde sa s pomocou nej zmocnil auta a zastrelil prvú obeť.

Macron dodal, že prihlásenie sa extrémistickej organizácie Islamský štát k dnešným atentátom francúzske orgány preverujú.

Eiffelova veža sa na pamiatku obetí útokov na juhu Francúzska zahalí do tmy


Na pamiatku obetí piatkových útokov na juhu Francúzska v piatok o polnoci vypnú osvetlenie na parížskej Eiffelovej veži, ktorá je jednou z najnavštevovanejších pamätihodností a symbolov Francúzska.

Prostredníctvom svojho tvítu to oznámila parížska primátorka Anne Hidalgová s tým, že Paríž chce takto vyjadriť poctu obetiam teroristických útokov v mestách Carcassonne a Trebes a solidaritu ich obyvateľom.

K sérii piatkových útokov, ktoré sa odohrali na juhu Francúzska, sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Pri útokoch prišli o život traja ľudia a 16 ďalších bolo zranených. Páchateľa útokov zneškodnilo pri svojom zásahu elitné protiteroristické komando.

Polícia zadržala osobu blízku páchateľovi útokov na juhu Francúzska


Francúzska polícia zadržala na juhu krajiny osobu "blízku" páchateľovi piatkových útokov v juhofrancúzskych mestách Carcassonne a Trebes. Oznámil to v piatok parížsky prokurátor Francois Molins. Spomínanou osobou je žena, ktorú vzali do väzby pre podozrenie zo spoluúčasti na teroristickom trestnom čine.

Molins potvrdil, že páchateľom uvedených útokov je Redouane Lakdim narodený 11. apríla 1992 v Maroku.

Informoval, že francúzske tajné služby na Lakdima od roku 2014 viedli spis kategórie S pre podozrenie z islamistickej radikalizácie. V rokoch 2016 a 2017, keď ho tajné služby sledovali, nezistili nič, čo by nasvedčovalo tomu, že sa chystá pristúpiť k činu.

Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb dodal, že Lakdim konal sám. Spresnil, že páchateľ mal 25 rokov a žil v Carcassonne. Tajnými službami bol sledovaný už od roku 2013. V roku 2016 bol väznený za menej závažnú trestnú činnosť - podľa francúzskych médií išlo o obchodovanie s drogami.

Molins na tlačovej konferencii v Trebes popísal, čo sa odohrávalo v miestnom supermarkete, kde páchateľ - kričiac "Alláhu akbar" (Boh je najväčší) a vyhlasujúc, že koná v mene extrémistickej organizácie Islamský štát - pri svojej streľbe smrteľne zranil dvoch ľudí. Vážne zranil aj podplukovníka žandarmérie, ktorý sa dostal medzi rukojemníkov po tom, ako sa vymenil za zajatú ženu. Práve útok na policajta spustil akciu elitnej protiteroristickej jednotky (GIGN), ktorá páchateľa zastrelila, uviedol spravodajský portál France Info.

Útoku v Trebes predchádzala lúpež v neďalekom meste Carcassonne, kde sa Lakdim zmocnil auta, pričom zastrelil spolucestujúceho a zranil vodiča.

Následne z auta strieľal do skupiny príslušníkov policajnej jednotky CRS, ktorí sa v blízkosti svojich kasární v Carcassonne venovali joggingu. Na sebe pritom mali športové oblečenie s policajnými znakmi. Pri streľbe bol zranený jeden z policajtov - utrpel zlomeniny a perforáciu pľúc.

Páchateľ sa potom autom presunul do Trebes, kde auto zaparkoval a vošiel do supermarketu Super U, pričom spustil paľbu a niekoľkých zákazníkov zadržal ako rukojemníkov.

Jeden z policajtov, spomínaný podplukovník, v čase drámy vošiel do obchodu a navrhol, že sa vymení za jedného zo zajatých.

Podľa Molinsa elitné jednotky polície začali svoju útočnú operáciu s cieľom vyslobodiť rukojemníkov okolo 14.45 h SEČ. Páchateľa útokov zastrelili.

Molins spresnil, že počas operácie boli zranení dvaja príslušníci elitného komanda, ako aj spomínaný podplukovník, ktorý bojuje o život.

Teroristické útoky, ktoré sa v piatok odohrali v departmáne Aude na juhu Francúzska, si celkovo vyžiadali tri obete na životoch a 16 zranených. Po zasadnutí krízového štábu, ktoré sa konalo na ministerstve vnútra v Paríži, to podvečer uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron. Dodal, že stav dvoch zranených ľudí je vážny.




Výberový prehľad rukojemníckych drám vo Francúzsku



Najmenej troch mŕtvych vrátane predpokladaného páchateľa a približne desať zranených si vyžiadala rukojemnícka dráma, ktorá sa začala v piatok krátko po 11.00 h SEČ v supermarkete Super U v Trebes ležiacom na juhu Francúzska neďaleko mesta Carcassone.

Príslušníci elitného útvaru francúzskej polície 20. júna 2012 zneškodnili a zadržali zrejme psychicky chorého muža, ktorý podľa vlastných slov z náboženských dôvodov prepadol filiálku banky v Toulouse a zajal tam štyri osoby ako rukojemníkov. Samotný páchateľ utrpel ľahšie zranenia po tom, ako bolo počuť viacero výstrelov. Rukojemnícku drámu sa podarilo ukončiť po necelých siedmich hodinách.

Francúzska polícia 13. decembra 2010 zatkla vtedy 17-ročného mladíka, ktorý zadržiaval od rána v materskej škôlke ako rukojemníkov niekoľko detí. Všetky deti boli napokon v poriadku. Rukojemnícka dráma v meste Besancon sa skončila po štyroch hodinách bez krviprelievania, keď páchateľ prepustil päť detí a ich učiteľku. Mladík ozbrojený mečmi ráno najprv vzal ako rukojemníkov približne 20 detí, 14 z nich neskôr prepustil. Útočník žiadal od polície zbraň, aby mohol spáchať samovraždu.

V supermarkete na okraji Paríža 21. októbra 2009 zajala skupina mužov šesť ľudí. Dráma trvala iba niekoľko hodín. Gang zaútočil na predajňu Lidl v Sevrane severne od Paríža ráno okolo 08.00 h SELČ. Polícia obkľúčila budovu a nadviazala kontakt s páchateľmi. Rukojemníkov následne postupne prepúšťali. Dvoch mužov, ktorí vyšli z obchodného domu s rukami nad hlavou, polícia zatkla.