Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzsko sťahuje svoje mierové jednotky z Kosova

Dvaja Srbi kráčajú okolo kontrolného stanoviska francúzskych jednotiek KFOR v Kosove. Foto: TASR/AP

Príslušníci francúzskych mierových síl, ktorí sú súčasťou 5000-člennej misie KFOR v Kosove, sa neraz dostali do ozbrojených stretov.

Priština 28. novembra (TASR) - V dôsledku záväzkov v Mali a Stredoafrickej republike sťahuje Francúzsko z Kosova svoje mierové jednotky. Oznámil to dnes vrchný veliteľ NATO, ktorého citovala agentúra AP.

Vrchný veliteľ NATO, americký generál Philip Breedlove, uviedol, že rozhodnutie stiahnuť 320 príslušníkov mierových KFOR je záležitosťou Paríža a na misiu v Kosove nebude mať žiadny vplyv. Podľa Breedlova niekoľko príslušníkov francúzskeho vojenského kontingentu v Kosove zostane. Časový plán sťahovania jednotiek zatiaľ nie je známy.

Príslušníci francúzskych mierových síl, ktorí sú súčasťou 5000-člennej misie KFOR v Kosove, sa neraz dostali do ozbrojených stretov s príslušníkmi srbskej menšiny a etnickými Albáncami na nepokojnom severe krajiny.

V roku 1999 vyslalo NATO do Kosova 50.000 vojakov po tom, čo 78-dňové letecké bombardovanie prinútilo srbské jednotky stiahnuť sa a ukončiť brutálne zásahy proti separatistickým etnickým Albáncom.