Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Francúzi zadržali skupinu gruzínskych vlamačov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Páchatelia vstrekli neznámu kyselinu do zámkov na vchodových dverách, ktorá ich rozleptala a uľahčila otváranie dverí.

Brusel 17. augusta (TASR) - V Belgicku v stredu obžalovali päť osôb gruzínskej národnosti za najmenej 90 vlámaní v parížskej oblasti Ile-de-France. Európsky policajný úrad (Europol) upozornil, že táto skupina má zrejme na účte aj vlámania v Rakúsku, Belgicku, Portugalsku, Rakúsku a Nemecku, uviedla vo štvrtok belgická televízia RTBF.

Páchatelia vstrekli neznámu kyselinu do zámkov na vchodových dverách, ktorá ich rozleptala a uľahčila otváranie dverí. Policajné orgány z obvodu Hauts-de-Seine v parížskej mestskej aglomerácii spustili vyšetrovanie v júli 2022, keď sa znásobil počet vlámaní pomocou tejto metódy. Vlámania sa začali vo Francúzsku na začiatku letných prázdnin a pokračovali až do polovice septembra.

Polícia tu koncom minulého týždňa zvýšila sledovanie. Pri jednom zo zásahov tri osoby utiekli a šesť gruzínskych štátnych príslušníkov bolo zatknutých. Podľa zdrojov z prostredia francúzskej polície, na ktoré sa odoláva RTBF vyšetrovatelia počas následnej prehliadky objavili kradnuté šperky, špeciálne rukavice proti kyseline, injekčné striekačky a plynové masky chrániace pred výparmi.

Štyria zo zadržaných sú vo vyšetrovacej väzbe a na jedného bol uvalený súdny dohľad.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)