Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Francúz podozrivý z vyzradenia mien laureátov nobeloviek ide pred súd

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V dôsledku tohto škandálu sa členstva vo Švédskej akadémii vzdalo sedem z jej 18 členov.

Kodaň 12. septembra (TASR) - Proces s mužom, ktorý je v centre škandálu súvisiaceho s udeľovaním Nobelových cien za literatúru, sa pred súdom vo Švédsku začne 19. septembra.

Pred súd v Štokholme predstúpi Francúz Jean-Claude Arnault, ktorého v júli obvinili v dvoch bodoch zo znásilnenia ženy v roku 2011.

Príslušný súd dodal, že na úvodnom pojednávaní sa rozhodne, či budú zasadnutia verejné.

Zo sexuálneho obťažovania a znásilnenia Arnaulta obvinilo 18 žien. Skutky sa mali stať v rokoch 1996-2017 vo Švédsku a v Paríži - v byte, ktorý tam Švédska akadémia vlastní.

Arnault, známa postava vo švédskej kultúre, je manželom Katariny Frostensonovej, poetky a dnes už bývalej členky Švédskej akadémie udeľujúcej Nobelovu cenu za literatúru.

Manžel poetky Frostensonovej je zodpovedný aj za opakovaný únik mien laureátov Nobelovej ceny za literatúru. Tradíciu, že tieto mená musia zostať v tajnosti, porušoval Arnault od roku 1996.

V dôsledku tohto škandálu sa členstva vo Švédskej akadémii vzdalo sedem z jej 18 členov. Traja z nich sa koncom augusta do akadémie vrátili. Ide o niekdajšiu stálu tajomníčku akadémie Saru Daniusovú a spisovateľov Kjella Espmarka a Petera Englunda.

S činnosťou Švédskej akadémie sa spájajú aj podozrenia z finančných trestných činov, ktoré už začali vyšetrovať aj švédske úrady.