Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

D. Fischer: Trump je človek, ktorý dokáže otvorene klamať

Dušan Fischer Foto: TASR/Michal Svítok

Analytik zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Dušan Fischer predpokladá, že prvé kroky nového prezidenta USA nebudú také, aké sľúbil počas kampane.

Bratislava 23. januára (TASR) - Príchodom Donalda Trumpa do Bieleho domu sa končí prvá etapa veľmi zvláštneho obdobia nového typu politiky, kedy emócie ovládli fakty a prezident USA ovládol sociálne siete. Pre TASR to uviedol analytik zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Dušan Fischer.

"Myslím, že dnes už je každému jasné, že Trump svoje správanie zásadne nezmení v porovnaní so správaním počas kampane. Je to človek, ktorý dokáže otvorene klamať, pretože vie, že si to pred svojimi voličmi môže dovoliť. Na druhej strane, ide o prezidenta, ktorý vstupuje do úradu s nižšou popularitou, akú mal tesne po voľbách, takže určite ide o vysokú polarizáciu americkej spoločnosti," domnieva sa Fischer.

Analytik ďalej predpokladá, že prvé kroky nového amerického prezidenta nebudú také, aké sľúbil počas kampane, čím by sa však veľmi neodlišoval od svojich predchodcov.

"Za múr s Mexikom zaplatia americkí daňoví poplatníci, deportovanie miliónov ilegálnych migrantov sa odložilo a Trump sa chváli, že bol prvým z kandidátov, ktorý sľúbil ponechať obľúbené časti Obamovej reformy zdravotníctva, tzv. Affordable Care Act (ACA)," povedal Fischer.

V otázke reformy zdravotníctva sa podľa Fischera Trump rozchádza s republikánmi v Kongrese, ktorí chcú ACA, známu tiež aj ako Obamacare, okamžite zrušiť a nahradiť. Napriek tomu, že s týmto postupom sa stotožňuje iba 25 percent verejnosti.

"V každom prípade to bude zaujímavý súboj medzi Trumpom a republikánmi v Kongrese. Najprv sa zdalo, že Trump ako človek bez skúseností nebude môcť manévrovať v zložitom legislatívnom poli. Teraz to vyznieva tak, že je to on, kto cvičí s republikánmi. Teda minimálne s tými, ktorí majú Trumpových voličov vo svojich okrskoch," uzavrel.

Americká Snemovňa reprezentantov nedávno prijala rezolúciu, ktorá je prvým krokom smerom k zrušeniu reformy zdravotnej starostlivosti. Snemovňa reprezentantov pomerom hlasov 227:198 schválila návrh rezolúcie, ktorá vyzýva kľúčové výbory oboch komôr amerického Kongresu, aby do 27. januára vypracovali legislatívny návrh na zrušenie zdravotníckej reformy.

Trump prisľúbil, že jeho administratíva čoskoro predstaví plán na zrušenie Obamacare. Súčasne pripravuje zavedenie nového systému, ktorý by mal Obamovu reformu nahradiť.

Samotní republikáni sa zatiaľ zhodujú len na potrebe rýchleho zrušenia Obamacare. O tom, ako by mal vyzerať nový systém, však medzi nimi panujú rozdielne predstavy.

Návrh novej zdravotníckej legislatívy, ktorý by mali pripraviť kongresové výbory, musia následne schváliť obe komory Kongresu. Hlasovanie o ňom by sa mohlo uskutočniť už vo februári, avšak uzákonenie nového systému môže potrvať aj niekoľko mesiacov.

Zákon týkajúci sa zdravotnej starostlivosti bol prijatý v roku 2010 hlasmi demokratov, ktorí vtedy ovládali Kongres. Republikáni, ktorí medzičasom získali väčšinu v Snemovni reprezentantov a neskôr aj v Senáte, viackrát hlasovali za zrušenie zákona, avšak nedokázali prehlasovať prezidentské veto. Americký najvyšší súd tiež podporil kľúčové aspekty reformy Obamacare.