Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Fidesz súhlasí so zriadením Výboru pamäti národa

Predseda Fideszu Viktor Orbán Foto: TASR/AP Photo/MTI, Zsolt Szigetvary

Predseda parlamentného výboru pre kultúru a tlač za Fidesz László L. Simon ostro kritizoval Fidesz, že sa bráni odhaleniu minulosti.

Budapešť 19. marca (TASR) – Poslanecký klub vládneho Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz dnes v otázke nakladania so spismi agentov tajnej služby prijal návrh predsedníctva Fideszu, aby zriadili Výbor pamäti národa.

Výbor by podľa tohto návrhu vypracoval detaily nakladania s tajnými spismi.

Ako informoval maďarský spravodajský server Heti Világgazdaság, predseda frakcie Fideszu János Lázár po schôdzke povedal, že výbor by okrem spisov bývalých agentov preveroval aj dôchodky a iné výhody poskytované bývalým vodcom štátostrany, ako aj majetok Maďarskej socialistickej robotníckej strany (MSZMP). Podobný orgán vznikol nedávno aj v Rumunsku, dodal.

Do výboru by delegovali členov, ktorí nemajú väzby na každodenné politické dianie. Počet členov výboru a ich odmeňovanie navrhne vláda. Podľa predsedu frakcie Fideszu by výbor mal prácu aj na niekoľko desaťročí.

Server pripomína, že otázka opätovného otvárania záležitosti bývalých agentov vyvolal i v rámci Fideszu vážne spory. Návrh na zverejnenie spisov tajnej služby pred rokom 1989 predložila ešte vlani v decembri opozičná strana Politika môže byť iná (LMP); napokon návrh ani nezaradili do programu rokovania zákonodarného zboru. Medzi odporcami návrhu bol aj premiér a predseda Fideszu Viktor Orbán.

Lázár sa netajil tým, že v rámci Fideszu patrí k menšine, ktorá mala záujem spisy zverejniť. Predseda parlamentného výboru pre kultúru a tlač za Fidesz László L. Simon ostro kritizoval Fidesz, že sa bráni odhaleniu minulosti. Podľa neho to treba urobiť i v prípade, ak v radoch vládneho Fideszu a Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP), ale aj medzi terajšími predstaviteľmi cirkví, sú bývalí agenti tajnej služby.