Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Fidel Castro sa objavil na verejnosti, prišiel do parlamentu

Fidel Castro na zasadnutí kubánskeho parlamentu 24. februára 2013. Foto: TASR/AP

V rokovacej sále si 86-ročný Fidel Castro sadol vedľa brata Raúla, ktorému oficiálne odovzdal moc presne pred piatimi rokmi. Do parlamentu prišiel len druhýkrát od svojho odchodu z aktívnej politiky.


Havana 24. februára (TASR) - Na ustanovujúcom zasadnutí sa dnes v Havane zišiel novozvolený kubánsky parlament. Začiatku schôdze sa podľa štátnych médií nečakane zúčastnil aj bývalý prezident Fidel Castro, ktorý sa v roku 2006 stiahol pre zdravotné problémy do úzadia a odvtedy sa na verejnosti objavuje veľmi zriedka.

Najdôležitejšou úlohou 612 poslancov je voľba 31 členov Štátnej rady, najvyššieho výkonného orgánu na Kube. Je isté, že do jej čela sa postaví opäť Fidelov 81-ročný brat Raúl Castro. Bude to však jeho posledné funkčné obdobie, keďže sám naznačil, že má už právo užívať si dôchodok.

V rokovacej sále si 86-ročný Fidel Castro sadol vedľa Raúla, ktorému oficiálne odovzdal moc presne pred piatimi rokmi - 24. februára 2008. Na zasadanie parlamentu prišiel len druhýkrát od svojho odchodu z aktívnej politiky.

Tento nečakaný krok podľa agentúry Reuters oživil očakávania, že na ustanovujúcej schôdzi by sa mohli položiť základy generačnej výmeny kubánskeho vedenia. Napríklad vekový priemer šiestich podpredsedov Štátnej rady prekračuje 70 rokov. Pritom priemerný vek 80 percent poslancov parlamentu je menej ako 50 rokov, teda sa narodili už po revolúcii z roku 1959.

Kubánsky parlament sa schádza každý rok len na niekoľko týždňov a mimo tohto obdobia sa výkonná moc delí medzi Štátnu radu a Radu ministrov.