Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

FBI zastrelila muža podozrivého zo spojitosti s bostonskými útokmi

Vyšetrovatelia stoja pri obytnom dome, pri ktorom agenti FBI zastrelili podozrivého muža, ktorý na jedného z nich zaútočil. Foto: TASR/AP

Muž totiž zaútočil na agenta FBI nožom.

Miami 22. mája (TASR) - Predstavitelia amerických bezpečnostných orgánov dnes skoro ráno zastrelili čečenského prisťahovalca v jeho dome vo floridskom Orlande, keď ho vypočúvali v súvislosti s bombovými útokmi na Bostonskom maratóne.

Muž totiž zaútočil na agenta FBI nožom. Informovali o tom zástupcovia úradov, na ktorých sa v správe odvolávala tlačová agentúra AP.

Ibragim Todashev (27), ktorý sa venoval zmiešaným bojovým umeniam, bol zastrelený, keď začal byť agresívny na stretnutí s agentom Federálneho vyšetrovacieho úradu (FBI) a s dvoma policajtmi štátu Massachusetts. Agenta previezli do nemocnice so zraneniami, ktoré neohrozovali jeho život.

FBI najprv oznámila, že smrtiaci výstrel vypálil agent FBI, ale neskôr vydal úrad vyhlásenie, v ktorom zostala táto otázka otvorená.

Ibragim Todashev
Foto: TASR/AP
FBI neuviedla žiadne podrobnosti o tom, čo sa vyšetrovatelia chceli dozvedieť od Todasheva. Ten má podľa televízie NBC americké občianstvo. Khusen Taramov, ktorý sa označuje za Todashevovho priateľa, pre orlandskú televíziu WESH povedal, že Todashev sa poznal s jedným z podozrivých z bombových útokov na Bostonskom maratóne, s Tamerlanom Carnajevom, keďže obaja sa venovali zmiešaným bojovým umeniam. Úradné záznamy zároveň ukazujú, že Todashev žil vlani v mestečku Watertown na okraji Bostonu v štáte Massachusetts. Zástupcovia úradov sa "s nami rozprávali, s nami oboma, dobre?" uviedol Taramov. "A povedali, že ho ešte potrebujú na niekoľko ďalších hodín. Ja som odišiel, ale povedali mi, že ho privedú naspäť. Viac ho nepriviedli," dodal priateľ zastreleného.

Tamerlan Carnajev (26) zomrel v apríli niekoľko dní po útokoch na Bostonskom maratóne pri prestrelke s políciou. Jeho mladšieho brata Džochara (19) našli neskôr ukrytého v člne na bostonskom predmestí Watertown v štáte Massachusetts, štyri dni po výbuchoch na maratóne z 15. apríla. Pri explóziách v blízkosti cieľovej pásky maratónu zahynuli traja ľudia, dve ženy a chlapec, pričom zranenia utrpelo ďalších 264 osôb.

Džochara Carnajeva postrelili do krku ešte pred zatknutím a zadržiavajú ho vo väzenskej nemocnici v západnej časti Bostonu. Čelí obvineniam, za ktoré mu v prípade usvedčenia môžu udeliť trest smrti.

Todashevov spolubývajúci Saed Dunkaez pre agentúru AP povedal, že Todashev občas žil so skupinou iných Čečencov v radovom domčeku na orlandskom predmestí Kissimmee.

"Bol to normálny chlapík, nič zlé na ňom nebolo," uviedol Dunkaez. Podľa jeho slov vypočúvali v posledných dňoch aj iných spolubývajúcich, a to v súvislosti s útokmi na Bostonskom maratóne.

Bývalý Todashevov spolubývajúci Muslin Chapkjanov povedal, že Todashev sa poznal so straším bratom Carnajevom. "Žil v Bostone a myslím, že s ním trénoval," dodal.

FBI vyslala z Washingtonu tím do floridského Orlanda, aby preskúmal streľbu počas vypočúvania, čo je v takýchto prípadoch štandardný postup.

Todasheva zatkli začiatkom tohto mesiaca pre závažné obvinenie z napadnutia, pretože sa pri nákupnom centre v Orlande pobil o parkovacie miesto s dvoma mužmi, otcom a synom. Syna hospitalizovali s roztrhnutou hornou perou a niekoľkými vybitými zubmi. Todashev tvrdil, že konal v sebaobrane. Podľa policajnej správy jeho schopnosť biť sa vysoko prevyšuje schopnosť bežného človeka. Neskôr zatknutého prepustili na kauciu.

Polícia dnes uzavrela komplex radových domčekov neďaleko filmových štúdií Universal Studios, kde Todasheva zastrelili.