Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Exprávnik z Pražského hradu žaluje Miloša Zemana i Vratislava Mynářa

Český prezident Miloš Zeman Foto: TASR/Martin Baumann

Právnik Pavel Hasenkopf požaduje od nich ospravedlnenie a odškodné vo výške milión korún.

Praha 29. novembra (TASR) - Právnik Pavel Hasenkopf, niekdajší zamestnanec Odboru práva a legislatívy Kancelárie prezidenta ČR Václava Klausa, zažaloval súčasnú hlavu štátu Miloša Zemana, jeho prezidentskú kanceláriu i kancelára Vratislava Mynářa a požaduje od nich ospravedlnenie a odškodné vo výške milión korún.

Hasenkopfovi sa nepáči, že Mynář v apríli v rozhovore pre denník Právo označil práve jeho za jedného z autorov kontroverzne vnímanej januárovej amnestie vtedajšej hlavy štátu, informoval dnes server Novinky.cz.

"Môžem potvrdiť, že som sa touto záležitosťou u nás na Hrade zaoberal. A môžem povedať, že toto dieťa nemá len jedného otca, pána prezidenta Klausa, ale má tých otcov niekoľko. Praví otcovia amnestie sú pán Jakl, pán Hájek a pán Hasenkopf, čo je právnik u nás na Hrade," vyhlásil vtedy Mynář. Spomínané osoby však autorstvo amnestie odmietli. Hasenkopf už vtedy pohrozil, že zváži právne kroky argumentujúc, že amnestiu pripravilo Ministerstvo spravodlivosti ČR, čo však dementoval jeho vtedajší šéf Pavel Blažek.

Klausov nástupca Miloš Zeman potvrdil Mynářove slová. Hasenkopf na to reagoval informáciou, že za autora amnestie označil právnika Zdeňka Koudelku. Ten síce nepoprel, že "nejakú amnestiu písal", avšak poznamenal, že "vyzerala úplne inak ako tá konečná".

Pretrvávajúci spor skončil vtedy po niekoľkých týždňoch vyjadrením bývalého Klausovho tajomníka Ladislava Jakla, ktorý za autora amnestie označil práve bývalú hlavu štátu. "Všetky rozhodnutia prijímal pán prezident. Nie je autorom len de iure, ale i de facto," vyhlásil vtedy Jakl.