Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament oznámil finalistov Sacharovovej ceny

Podobizeň ukrajinského filmára Oleha Sencova. Foto: TASR/AP

Európsky parlament ju udeľuje od roku 1988, aby ocenil organizácie a jednotlivcov, ktorí ochraňujú ľudské práva a základné slobody.

Štrasburg 9. októbra (TASR) - Finalistami Sacharovovej ceny za slobodu myslenia v roku 2018 sú ukrajinský režisér Oleh Sencov, neziskové organizácie pomáhajúce migrantom v oblasti Stredozemného mora a marocký aktivista Násir Zafzáfí. Oznámil to v utorok v oficiálnej tlačovej správe Európsky parlament, ktorý cenu udeľuje.

Víťaza vyberie 25. októbra prezident Európskeho parlamentu Antonio Tajani a šéfovia jednotlivých politických skupín. Cenu, ktorá zahŕňa diplom a odmenu 50.000 eur, si laureát prevezme 12. decembra na oficiálnej slávnosti v sídle EP v Štrasburgu.

Sencov bol v Rusku v roku 2015 odsúdený na 20 rokov väzenia za plánovanie teroristického útoku. V máji tohto roka začal protestnú hladovku za prepustenie 65 Ukrajincov väznených v Rusku - vrátane seba -, ktorých nazýva politickými väzňami.

Nominované organizácie, medzi ktoré patria aj SOS Méditerranée, Lekári bez hraníc (MSF), Proactiva a Save the Children, sú aktívne v oblasti ochrany ľudských práv a od roku 2015 vykonávajú operácie na vyhľadávanie a záchranu migrantov v oblasti Stredozemného mora.

Násir Zafzáfí je vodca hnutia Hirák aš-Šaabí, ktoré v Maroku bojuje proti korupcii, utláčaniu a zneužívaniu štátnej moci. V máji 2017 ho zatkli a odsúdili na 20 rokov za ohrozenie bezpečnosti v štáte.

Sacharovova cena za slobodu myslenia je pomenovaná podľa ruského fyzika a politického väzňa Andreja Sacharova. Európsky parlament ju udeľuje od roku 1988, aby ocenil organizácie a jednotlivcov, ktorí ochraňujú ľudské práva a základné slobody.

V roku 1988 cenu získali aktivista proti apartheidu a neskôr prezident Juhoafrickej Republiky Nelson Mandela a ruský aktivista Anatolij Marčenko.

V roku 1989 bol laureátom slovenský politik Alexander Dubček. Minulý rok cenu získala venezuelská demokratická opozícia a politickí väzni v tejto krajine.