Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Europarlament: EÚ musí podporovať demokratickú opozíciu v Rusku

Demonštrant drží fotografiu Alexeja Navaľného počas zhromaždenia na počesť zosnulého vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného. Foto: TASR/AP

Uznesenie podporilo 506 poslancov, deviati boli proti a 32 sa hlasovania zdržalo, pričom plnú trestnú a politickú zodpovednosť za Navaľného smrť prisúdilo ruskému štátu a prezidentovi V. Putinovi.

Brusel/Štrasburg 29. februára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu dôrazne odsúdili vraždu Alexeja Navaľného, vyjadrili plnú podporu vdove Júlii Navaľnej v odhodlaní pokračovať v jeho práci a vyzvali EÚ, aby podporovala demokratickú opozíciu v Rusku. Informuje o tom spravodajca TASR.

Uznesenie podporilo 506 poslancov, deviati boli proti a 32 sa hlasovania zdržalo, pričom plnú trestnú a politickú zodpovednosť za Navaľného smrť prisúdilo ruskému štátu a prezidentovi Vladimírovi Putinovi.

Europoslanci upozornili, že zabitie Navaľného je ďalším znakom rastúcej a systematickej represie v Rusku a požadujú nezávislé medzinárodné vyšetrovanie jeho vraždy. Podľa uznesenia je ruský politický systém kontrolovaný autoritárskym režimom s rozmáhájúcou sa korupciou, ktorý využíva zmanipulované voľby, aby navodil zdanie demokracie a sústreďuje všetku moc v rukách Vladimíra Putina.

Ruský ľud nemožno zamieňať s "vojnychtivým, autokratickým a kleptokratickým režimom Kremľa" a europoslanci preto vyjadrili solidaritu s ľuďmi v Rusku i mimo neho, ktorí aj napriek represiám a vážnym osobným dôsledkom majú odvahu hovoriť pravdu.

Vyzvali EÚ a jej členské štáty, aby preukazovali solidaritu a aktívne podporovali nezávislú ruskú občiansku spoločnosť a demokratickú opozíciu.

Zákonodarcovia pripomenuli, že od začiatku invázie na Ukrajinu v roku 2022 ruské orgány zintenzívnili represie voči opozičným hlasom. Aj preto by podľa nich EÚ, jej členské štáty a podobne zmýšľajúci partneri na celom svete mali pokračovať v podpore Ukrajiny, čo je "najlepšia odpoveď na súčasné represívne a agresívne praktiky kremeľského režimu".

"Rozhodujúce víťazstvo Ukrajiny môže viesť ku skutočným zmenám v Ruskej federácii, najmä k deimperializácii, dekolonizácii a refederalizácii, ktoré sú nevyhnutnými podmienkami na nastolenie demokracie v Rusku," uvádza sa v uznesení EP.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)