Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

EÚ znepokojuje anulovanie volieb proeurópskeho starostu v Kišiňove

Na snímke Andrei Nastase, ktorého víťazstvo vo voľbách bolo vyhlásené za neplatné. Foto: TASR/AP

Súd v moldavskom hlavnom meste v utorok vyhlásil za neplatné víťazstvo proeurópskeho politika Andreia Nastaseho vo voľbách miestneho starostu, ktorých druhé kolo sa konalo 3. júna.

Brusel 21. júna (TASR) - Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ), úrad, ktorý vedie šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová, v stredu večer prejavil znepokojenie ohľadom anulovania volieb starostu moldavského Kišiňova. Rovnaké stanovisko zaujal aj veľvyslanec EÚ v Moldavsku, slovenský diplomat Peter Michalko.

Súd v moldavskom hlavnom meste v utorok vyhlásil za neplatné víťazstvo proeurópskeho politika Andreia Nastaseho vo voľbách miestneho starostu, ktorých druhé kolo sa konalo 3. júna. Dôvod súdneho rozhodnutia nie je známy, analytici však podľa agentúry AP špekulujú, že kandidát mohol porušiť volebné pravidlá tým, že sa prihováral voličom v období, keď už nebola povolená kampaň. Nastase z platformy Dôstojnosť a pravda proti súdnemu rozhodnutiu podal odvolanie a tvrdí, že bolo politicky motivované.

"Vzhľadom na rozhodnutie mestského súdu v Kišiňove neakceptovať voľbu Andreia Nastaseho ako starostu Kišiňova, je nevyhnutné, aby odvolacie konanie prebiehalo spravodlivo a transparentne," uviedla v oficiálnom stanovisku hovorkyňa ESVČ Maja Kocijančičová, ktorá je zároveň aj hovorkyňou Európskej komisie v otázkach susedskej politiky a rozširovania EÚ.

Kocijančičová v správe pre médiá zdôraznila, že je dôležité rešpektovať vôľu voličov a pripomenula, že Nastase bol zvolený nadpolovičnou podporou voličov (získal 52,57 percenta odovzdaných hlasov), čo uznali aj pozorovatelia volieb.

Podľa jej slov EÚ očakáva, že Moldavská republika zaručí fungovanie demokratických mechanizmov v súlade s medzinárodnými normami a záväzkami vyplývajúcimi z Asociačnej dohody EÚ - Moldavsko.

ESVČ svoje stanovisko predložila počas stredajšieho zasadnutia Podvýboru pre slobodu, bezpečnosť a spravodlivosť medzi EÚ a Moldavskom v Bruseli.

K situácii v Kišiňove sa vyjadril aj slovenský diplomat a súčasný veľvyslanec EÚ v Moldavsku Peter Michalko. "Veľmi ma znepokojuje zrušenie platnosti mandátu zvoleného starostu Kišiňova. Všetci pozorovatelia uznali výsledky volieb v Kišiňove. Vôľa ľudí musí byť rešpektovaná v každej spoločnosti, ktorá sa usiluje byť demokratickou. Ide o európske hodnoty," uviedol Michalko na svojom účte na Twitteri.

Spravodajca TASR Jaromír Novak