Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

EÚ žiada Rusko, aby priviedla sýrsku vládu k rokovaciemu stolu

Na archívnej snímke predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (vpravo) a šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová. Foto: TASR/AP

Únia podľa jej slov organizuje budúci týždeň významné stretnutie o Sýrii, aby sa podnietil mierový proces pod záštitou OSN po leteckých útokoch západných veľmocí na túto krajinu.

Brusel 17. apríla (TASR) - Ukončenie sýrskej občianskej vojny nebolo nikdy také vzdialené, uviedla v pondelok šéfka zahraničnej politiky Európskej únie Federica Mogheriniová. Rusko zároveň vyzvala, aby priviedlo sýrsku vládu k rozhovorom pod záštitou Organizácie Spojených národov, informovala agentúra AP.

Mogheriniová po stretnutí 28 ministrov zahraničných vecí EÚ zdôraznila nutnosť udržania tlaku, "v opačnom prípade bude pokračovať ničenie".

Únia podľa jej slov organizuje budúci týždeň významné stretnutie o Sýrii, aby sa podnietil mierový proces pod záštitou OSN po leteckých útokoch západných veľmocí na túto krajinu. Na konferencii darcov pre Sýriu, ktorá sa bude konať 24.-25. apríla v Bruseli, by sa podľa jej očakávaní malo zúčastniť viac ako 70 delegácií.

Uznala však, že táto situácia je skľučujúca. "Je pravda, že riešenie konfliktu sa zdá byť ešte vzdialenejšie ako kedykoľvek predtým," povedala Mogheriniová na margo súčasného stavu sedem rokov od vypuknutia konfliktu.

Šéfka zahraničnej politiky EÚ zároveň dôrazne obhajovala jadrovú dohodu s Iránom z roku 2015.

Mogheriniová zdôraznila, že treba urobiť hrubú čiaru medzi dodržiavaním jadrovej dohody Iránom a iným jeho konaním, ktoré EÚ a USA považujú za neprípustné. Irán je kľúčovým spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a podporuje militantné skupiny v celom regióne.

"Jedna vec je nám všetkým jasná," povedala Mogheriniová o 28 krajinách EÚ. "Chceme zachovať jadrovú dohodu s Iránom a chceme, aby všetci dodržiavali všetky záväzky obsiahnuté v tejto dohode."

Zdôraznila, že EÚ berie aktivity Iránu v regióne "mimoriadne vážne".