Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ pomôže ľuďom v Sýrii, dostanú sedem miliónov eur

Sýrske deti si ohrievajú ruky na ohníku na ulici v severosýrskom meste Idlib 5. marca 2012. Foto: TASR/AP

Časť novovyčlenenej humanitárnej pomoci EÚ je určená pre sýrskych utečencov, ktorí v obave pred vládnymi represáliami utiekli na územie Libanonu, Turecka, Jordánska alebo Iraku.

Brusel 22. marca (TASR) - Európska únia dnes vyčlenila sedem miliónov eur na humanitárnu pomoc určenú pre obyvateľov Sýrie.

EÚ zároveň vyzvala Medzinárodný výbor Červeného kríža na zaistenie každodenného humanitárneho prímeria v krajine, kde vládne sily krvavo potláčajú prejavy občianskej nespokojnosti.

Časť novovyčlenenej humanitárnej pomoci EÚ je určená pre sýrskych utečencov, ktorí v obave pred vládnymi represáliami utiekli na územie Libanonu, Turecka, Jordánska alebo Iraku. Druhá časť pomoci je zacielená na domáce obyvateľstvo Sýrie, ktoré je najviac odkázané na humanitárne zásielky. Aspoň v tých oblastiach, kde humanitárni pracovníci majú prístup.

"Každodenné humanitárne prímerie je absolútne nevyhnutné, ak chceme doručiť pomoc tým ľuďom, ktorí sú na ňu najviac odkázaní," uviedla komisárka EÚ zodpovedná za humanitárnu pomoc Kristalina Georgievová.

Dnešné rozhodnutie EÚ o vyčlenení ďalších financií pre trpiace obyvateľstvo Sýrie zvyšuje celkový balík humanitárnej pomoci pre túto krajinu na sumu 10 miliónov eur.