Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

EÚ víta krok KĽDR zastaviť jadrové testy, požaduje denuklearizáciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pozastavenie jadrových a raketových testov oznámil severokórejský vodca pred svojimi plánovanými stretnutiami s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a prezidentom Spojených štátov Donaldom Trumpom.

Brusel 21. apríla (TASR) - Oznámenie Severnej Kórey, že s okamžitou platnosťou pozastavuje testy jadrových zbraní a balistických rakiet dlhého doletu a uzatvorí raketový komplex na severe krajiny je podľa Európskej únie pozitívnym krokom, po ktorom by mala nasledovať "nezvratná denuklearizácia" KĽDR.

"Je to pozitívny, dlho očakávaný krok na ceste, na ktorej by teraz mala nasledovať úplná, overiteľná a nezvratná denuklearizácii krajiny," uvádza sa vo vyhlásení šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogheriniovej, citovanom agentúrou Reuters.



Pozastavenie jadrových a raketových testov oznámil severokórejský vodca Kim Čong-un pred svojimi plánovanými stretnutiami s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a prezidentom Spojených štátov Donaldom Trumpom. Konštatoval dosiahnutie "vedeckého pokroku", vďaka ktorému nie sú potrebné ďalšie jadrové skúšky ani testy medzikontinentálnych balistických rakiet.

Spomínané dva summity sú podľa Mogheriniovej príležitosťami "na vybudovanie dôvery a dosiahnutie ďalších konkrétnych a pozitívnych výsledkov". EÚ bude tento proces podporovať okrem iného "aj prostredníctvom zdieľania našich vlastných skúseností s rokovaniami o denuklearizácii". Postoj EÚ ku KĽDR však zostáva v tejto fáze nezmenený, to znamená kombináciu sankcií a otvorených komunikačných kanálov, dodala šéfka diplomacie EÚ.