Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

EÚ pridala na sankčný zoznam člena skupiny aš-Šabáb

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ahmed Chalíd Müller sa na sankčnom zozname EÚ ocitol kvôli účasti na bojových operáciách a teroristických činoch skupiny aš-Šabáb.

Brusel 16. januára (TASR) - Európska únia v utorok rozhodla, že na "čiernom zozname" teroristov sa ocitne člen militantnej moslimskej skupiny aš-Šabáb v Somálsku Ahmed Chalíd Müller. Informuje o tom spravodajca TASR.

Ahmed Chalíd Müller sa na sankčnom zozname EÚ ocitol kvôli účasti na bojových operáciách a teroristických činoch skupiny aš-Šabáb. Pôsobí v regióne Afrického rohu a je napojená na al-Káidu. Na sankčnom zozname EÚ v podobe zákazu cestovania a zmrazenia majetku v EÚ je celkovo 15 osôb zo Somálska a päť skupín.

Toto rozhodnutie bolo v utorok zverejnené v Úradnom vestníku EÚ. TASR už skôr v utorok informovala, že na "teroristickom" zozname pribudol vodca palestínskeho hnutia Hamas v Pásme Gaza Jahja Sinwár. Od decembra sú už na ňom Mohammed Deif a Marwan Issa, predstavitelia vojenského krídla Hamasu.

Sinwár (61) sa považuje za jedného z organizátorov masakru na juhu Izraela v sobotu 7. októbra. Palestínski militanti prerazili hraničné bariéry medzi Pásmom Gazy a Izraelom a zaútočili na židovské osady a hudobný festival Nova. Obeťou ich útoku sa stalo približne 1200 Izraelčanov, väčšinou civilistov. Stovky ďalších uniesli ako rukojemníkov.

V roku 1989 bol Jahjá Sinwár odsúdený za vraždu štyroch údajných kolaborantov a dvoch izraelských vojakov. Následne strávil viac než dve desaťročia v izraelskom väzení.

V roku 2011 sa dostal na slobodu ako jeden z viac než 1000 palestínskych väzňov výmenou za uneseného izraelského vojaka Gilada Šalita. Od roku 2017 je Sinwár vodcom palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v Pásme Gazy miesto Ismáíla Haníju, ktorý žije v Katare.

Hamas pre jeho násilnú činnosť a tisícky obetí označilo za teroristickú organizáciu viacero krajín, napríklad Spojené štáty, Európska únia, Kanada, Izrael, Austrália či Japonsko.

Európska únia zaradila Hamas na zoznam teroristických skupín v roku 2001. Súdny dvor Európskej únie v Luxembursku to v roku 2017 potvrdil.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)