Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Európska únia sprísni sankcie voči Sýrii, Bielorusku a Iránu

Foto: TASR/AP

Tlak na Asadov režim vo forme sankcií zo strany EÚ za posledných niekoľko mesiacov citeľne narástol, zatiaľ však bez väčších úspechov.

Brusel 20. marca (TASR) - Európska únia sa chystá koncom tohto týždňa na schválenie ďalších sankcií voči Sýrii, Bielorusku a Iránu, uviedla dnes agentúra DPA. Diplomati z členských štátov únie podľa tohto zdroja už intenzívne pracujú na dodatočných menách pre rozšírenie sankčného zoznamu.

Podľa údajov dnešného vydania európskeho internetového denníka EUobserver by sa na zoznam osôb, ktoré nemôžu cestovať v priestore EÚ a budú mať zmrazené účty, mala dostať aj Asmá, manželka sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Európskych diplomatov k tomu možno podnietila aj odhalená e-mailová korešpondencia Asmy Bašárovej, z ktorej vyplýva, že prvá dáma Sýrie nakupovala v Európe luxusný tovar, zatiaľ čo režim jej muža sa v krajine dopúšťal masakier voči odbojnému civilnému obyvateľstvu.

Tlak na Asadov režim vo forme sankcií zo strany EÚ za posledných niekoľko mesiacov citeľne narástol, zatiaľ však bez väčších úspechov. Sýrsky režim aj po uplynutí prvého výročia od vypuknutie občianskej vzbury stále pokračuje v krvavom potláčaní nespokojnosti ľudí, ktorí bojujú proti vláde.

Podľa zdrojov z diplomatického prostredia EÚ, na ktoré sa odvoláva agentúra DPA, už v piatok tohto týždňa na doterajší zoznam sankcií v podobe zákazu cestovania a zmrazenia účtov pribudnú ďalšie mená vplyvných Sýrčanov a sýrskych firiem.

Diplomati EÚ pritom rozšírenie reštriktívnych opatrení chystajú aj voči Bielorusku a Iránu. EÚ ostro skritizovala víkendovú popravu dvoch bieloruských mladíkov, obvinených za bombové útoky v minskom metre. Ministri zahraničných veci EÚ by okrem toho mali rozhodnúť, či sa veľvyslanci niektorých členských štátov odvolaní na konzultácie ešte vo februári vrátia do výkonu svojich funkcií v Bielorusku.

Sankcie, ktoré by mali byť prijaté v piatok, majú tiež spresniť rozsah reštriktívnych opatrení voči iránskeho ropnému sektoru, ktoré podľa už staršieho rozhodnutia vstúpia do platnosti 1. júla 2012.

Zároveň s tým by EÚ chcela sprísniť voči Iránu aj druhý balík sankcií, ktorý je zameraný na oblasť porušovania ľudských práv v tejto krajine.